Year 8

Act I, Scene ii - Suspicion and Cowardice: Introducing Caesar (Part 2)

Year 8

Act I, Scene ii - Suspicion and Cowardice: Introducing Caesar (Part 2)

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will continue to examine Mark Anthony and Julius Caesar's interaction in Act I Scene ii, except this time we will read it in Shakespeare's original English! We will use what we have learned already and we will consider whether we think Caesar is a bit of a coward.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which word describes Caesar?
Ambitious
Honourable
Correct answer: Suspicious
Underling
Q2.
When and where was Julius Caesar alive?
Correct answer: 2000 years ago in ancient Rome
2000 years ago in Elizabethan England
500 years ago in ancient Rome
500 years ago in Elizabethan England
Q3.
When did William Shakespeare write the play?
2000 years ago in ancient Rome
2000 years ago in Elizabethan England
500 years ago in ancient Rome
Correct answer: 500 years ago in Elizabethan England
Q4.
Why is Caesar suspicious of Cassius?
Cassius 'doesn't even like music'
Cassius doesn't 'eat very often'
Correct answer: Cassius has 'a lean and hungry look'
Cassius is 'fat'
Q5.
What suggests Caesar might become a tyrant?
He is suspicious of Cassius
He whispers to Antony
He wins lots of wars
Correct answer: The people around him seem scared of him
Q6.
Is the character Julius Caesar the protagonist (main character) in the play?
Correct answer: No
Yes

5 Questions

Q1.
Which 3 words best describe Caesar?
Honourable, underling, ambitious
Correct answer: Tyrant, suspicious, coward
Tyrant, underling, ambitious
Q2.
What makes Caesar seem like a coward?
He ignores the Senate
He is deaf in one ear
Correct answer: He is suspicious of Cassius
He whispers to Antony
Q3.
Why does Caesar want men around him who are 'fat'?
Because Cassius looks hungry
Correct answer: Because they are less ambitious
Because they are very ambitious
So they can have great banquets
Q4.
Is Caesar correct to suspect Cassius?
No - because Antony said Cassius has a good reputation
No - because Cassius looks hungry
Correct answer: Yes - because Cassius is ambitious for power
Yes - because Cassius looks hungry
Q5.
Do we believe Caesar when he says he does not fear Cassius?
No - because Caesar is tyrant
Correct answer: No - because Caesar keeps talking about how dangerous Cassius is
Yes - because Caesar is an honest leader
Yes - because Caesar is very powerful