Year 2
Year 2

Who was Sir Ernest Shackleton?

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn all about the incredible adventures of Sir Ernest Shackleton. He wanted to be the first man to reach the South Pole. Sadly, after 4 attempts to get there, he never made it. During this lesson, we look back at the heroic journey Shackleton and his team took, trying to reach the South Pole.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
1) How many women were considered for the spaceflight mission?
200
300
Correct answer: 400
500
Q2.
2) How old was Valentina Tereshkova when she went into space?
25
Correct answer: 26
27
28
Q3.
3) Why did the Soviet space program not want Valentina to return to space?
They wanted her to do other work.
They wanted her to rest.
Correct answer: They wanted to keep her safe.
Q4.
4) What was the mission called that Valentina was the pilot of?
Vostok 5
Correct answer: Vostok 6
Vostok 7

5 Questions

Q1.
1) How many times did Shackleton try to reach the South Pole?
2 times
3 times
Correct answer: 4 times
Only once
Q2.
2) What was Shackleton's ship called on his 3rd journey to the South Pole?
Correct answer: Endurance
Rapid
Speed
Q3.
3) Why did Endurance sink?
The ship had a huge hole in it.
Correct answer: The ship was crushed by the ice.
The ship was really old.
Q4.
4) What island did the 22 men live on while Shackleton went for help in Georgia?
Correct answer: Elephant Island
Giraffe Island
Zebra Island
Q5.
5) What did Shackleton and his team do when they abandoned their ship? Choose 2.
Correct answer: Built dog igloos
Called for help on their phone
Correct answer: Went hunting for penguins and seals
Went swimming in the sea