New
New
Year 1

From sail to steam power

I can explain why Turner's painting, The Fighting Temeraire, symbolises the end of sail power and the rise of steam power.

New
New
Year 1

From sail to steam power

I can explain why Turner's painting, The Fighting Temeraire, symbolises the end of sail power and the rise of steam power.

Lesson details

Key learning points

  1. 150 years ago, steam power was replacing sail power for ships.
  2. Wooden-hulled ships, which had been used for thousands of years, were being replaced by iron-hulled ones.
  3. JMW Turner's painting, The Fighting Temeraire, is symbolic of this process, showing the final journey of the Temeraire.
  4. The Temeraire, an old ship used in important battles, is being towed by a steam boat on its way to be broken up.
  5. It is unlikely that Turner witnessed this event, but he has imagined it to make the point that seafaring was changing.

Common misconception

A witness must 'see' an event take place.

Many witnesses do see an event take place, but not all. Sometimes witnesses hear an event take place, or feel the effects of an event.

Keywords

  • Steam power - something uses steam power when it uses a steam engine to heat water to create steam and movement

  • Witness - if someone is present at an event, they witness it

Combine History with Art by exploring more about JMW Turner and his work. Ask pupils to paint or draw their own scene of the countryside or the sea today. Talk about how their pictures are similar to and different from Turner's works.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these ships was iron-hulled?
SS Sirius
SS Great Western
Correct answer: SS Great Britain
Q2.
What letters go before the name of a ship to tell us it is powered by steam?
Correct Answer: SS, ss
Q3.
Match the types of passengers to the correct description.
Correct Answer:first-class passengers,people who paid more for a luxurious cabin and 4 meals a day

people who paid more for a luxurious cabin and 4 meals a day

Correct Answer:steerage passengers,people who could not afford a cabin or meals on board

people who could not afford a cabin or meals on board

Q4.
What sort of journeys was the SS Great Britain designed for?
Correct answer: long ocean voyages to faraway places
short river trips to other cities
journeys around Britain's coasts
Q5.
Passengers only had fresh food in the first half of a journey on board the SS Great Britain to New York. Why?
Correct answer: it spoiled quickly
people ate too much
they didn't take enough food
Q6.
Choose the word that completes the sentence. The SS Great Britain was the __________________ steamship in the world when it was built.
quickest
Correct answer: largest
best

6 Questions

Q1.
What did JMW Turner do?
he was a sailor
Correct answer: he was a painter
he was a navigator
Q2.
Match the words to the meanings.
Correct Answer:canoe,a simple early boat

a simple early boat

Correct Answer:longboat,a boat used by the Vikings

a boat used by the Vikings

Correct Answer:junk,a boat used by Chinese seafarers

a boat used by Chinese seafarers

Correct Answer:steamship,a boat invented 150 years ago

a boat invented 150 years ago

Q3.
What was HMS Temeraire?
Correct answer: a Navy warship
a Viking longboat
a Greek galley
Q4.
Which two of these could be used to propel a boat?
wooden rudder
Correct answer: oars and oarsmen
Correct answer: large paddle wheel
Q5.
Izzy said that she witnessed an amazing goal at a football match. What exactly did Izzy do?
Correct answer: Izzy went to a football match and she saw an amazing goal
Izzy's sister told her all about scoring an amazing goal
Izzy heard about an amazing goal that happened in a football match
Q6.
Complete the sentence. 150 years ago, big steamships with hulls made of replaced traditional wooden sailing ships.
Correct Answer: iron, metal

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.