Year 4

# Solving two-step word problems

## Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Play new resources video

## Lesson details

### Key learning points

- In this lesson, we will use bar models to represent two-step addition and subtraction word problems.

### Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

### 5 Questions

Q1.

Which is the appropriate inverse equation for the following equation: 3741 - 2604 = 1137

3741 + 2604 = 6345

Q2.

Which is the appropriate inverse equation for the following equation: 4289 + 2791 = 7080

7080 + 2791 = 9871

Q3.

Which is the appropriate inverse equation for the following equation: 2309 + 709 = 3018

709 + 2309 = 3018

Q4.

From the following word problem, what is the equation: Visitors to the Notre Dame cathedral were recorded for Tuesday and Wednesday. Wednesday had 1123 more visitors than on Tuesday. If Tuesday had 1125 visitors, how many were there on Wednesday?

1125 - 1123 = ?

Q5.

For the following word problem, what is the equation: A restaurant had 4762 diners in June. In July they had 2345 more diners than in June. How many diners did the restaurant have in July?

4762 - 2345 = ?

### 5 Questions

Q1.

For the following word problem, what would step 1 of the problem be...? Mrs Crane walked down the river bank in Paris. One side of the path was 176 m and the other was 285 m long. Then she walked back to her hotel. The total distance was 1045 m. What was the distance of the final path?

1045 - 285 = ?

1045 + 285 = ?

Q2.

For the following word problem, what would step 2 of the problem be...? Mrs Crane walked down the river bank in Paris. One side of the path was 176 m and the other was 285 m long. Then she walked back to her hotel. The total distance was 1045 m. What was the distance of the final path?

1045 - 285 = ?

176 + 285 = ?

Q3.

For the following word problem, what would step 1 of the problem be... ? Mrs Crane flew 6453 miles on Monday and 2362 on Tuesday. She estimated her trips would mean she would fly 9000 miles. How many miles did she fly altogether?

9000 - 2362 = ?

9000 - 6453 = ?

Q4.

For the following word problem, what would step 2 of the problem be... ? Mrs Crane flew 6453 miles on Monday and 2362 on Tuesday. She estimated her trips would mean she would fly 9000 miles. How many miles did she fly altogether?

6453 + 2362 = ?

9000 - 6453 = ?

Q5.

Has Mrs Crane worked out the following two-step word problem correctly? In a weekend, a French supermarket baked 4000 croissants. 2338 were sold on Saturday and 1456 were sold on Sunday. How many croissants were not sold?

Yes