Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn more about expanding double brackets. We will use area models to visualise the process.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Choose the word which best fills the gap: When we ________ double brackets every term in the first bracket must be multiplied by every term in the second bracket.
divide
Correct answer: expand
express
factorise
Q2.
Cala says (x+2)(x+4) is the same as (x+4)(2+x). Is she correct?
No Cala is incorrect.
Correct answer: Yes, Cala is correct.
Q3.
Expand and simplify (x+11)(x+2)
Option 1
Option 2
Correct answer: Option 3
Option 4
Q4.
Expand and simplify (x+3)(x+5)
Correct answer: Option 1
Option 2
Option 3
Option 4
Q5.
Expand and simplify 2(x+3)+2(x+5)
2x² + 30x + 16
2x² + 6x + 10
Correct answer: 4x + 16
4x² + 16
Q6.
Expand and simplify (x+1)²
x² + 1
Correct answer: x² + 2x + 1
x² + x + 2
x² + x + x + 1

6 Questions

Q1.
Choose the word which best fills the gap: When we ________ double brackets every term in the first bracket must be multiplied by every term in the second bracket.
divide
Correct answer: expand
express
factorise
Q2.
Expand and simplify (x+2)(x+5)
18x²
x² + 10
x² + 17x
Correct answer: x² + 7x + 10
Q3.
Expand and simplify (x+2)(x-5)
x² - 10
Correct answer: x² - 3x - 10
x² - 7x + 10
x² + 3x + 10
Q4.
Expand and simplify 2(x+3)-2(x+5)
Correct answer: -4
-4x
2x² - 6x + 20
None of the answers above.
Q5.
A rectangle has side lengths (x+4) and (x-3). Match the expression that would represent it's area.
20x²
x² - x + 12
x² + 7x - 12
Correct answer: x² + x - 12
Q6.
Yasmin expanded (a + x + 3)(x + 2). Below are her workings out. Which expression matches the area of the rectangle she has created?
An image in a quiz
13ax²
ax² + 7ax + 6
x² + a + 5x + 8a
Correct answer: x² + ax + 5x + 2a + 6