Year 6

How has our understanding of the human body changed over time?

In this lesson, we will look at how our understanding of human anatomy has developed and how this understanding has impacted modern medicine.

Year 6

How has our understanding of the human body changed over time?

In this lesson, we will look at how our understanding of human anatomy has developed and how this understanding has impacted modern medicine.

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Timeline of our understanding of human anatomy
  2. How increased knowledge of our anatomy has led to medical advances
  3. Describe the role of Charles Drew in the development of blood banks

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is a natural material?
Correct answer: A material that comes from a plant, animal or the ground.
A material that is made by humans, sometimes called ‘man made’.
Q2.
Which of these materials is natural?
Paper
Plastic
Correct answer: Wood
Q3.
Which of these materials was used by humans first?
Bronze
Glass
Correct answer: Wood
Q4.
Which of these materials was used first by humans?
Correct answer: Glass
Nanomaterials
Plastic
Q5.
Which of these materials was used by humans first?
Correct answer: Bronze
Paper
Plastic

5 Questions

Q1.
What is human anatomy?
Study of living things
Study of materials and their properties
Correct answer: Study of the structure of the human body
Q2.
Which came first?
Correct answer: Galen studies anatomy through animal dissections
Microscopes used to study anatomy
X-ray machine invented
Q3.
Which came first?
Microscopes used to study human anatomy
MRI scanner invented
Correct answer: Vesalius studies anatomy through human dissections
Q4.
What is Charles Drew famous for?
Inventing blood analysis
Correct answer: Opening the first blood bank
Performing the first surgery
Q5.
What is anaesthetic?
A substance that helps with blood flow.
A substance that kills bacteria.
Correct answer: A substance that reduces sensitivity to pain.