Year 3

What is a synthetic material?

In this lesson we will learn about synthetic materials and their uses.

Year 3

What is a synthetic material?

In this lesson we will learn about synthetic materials and their uses.

Lesson details

Key learning points

  1. Explain what a synthetic material is
  2. Sort materials into synthetic and raw materials
  3. Describe the uses of some synthetic materials

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
Which is the best definition of a raw material?
Made by mixing materials together
Correct answer: Natural and has not been changed by humans
Natural and only comes from the ground
Q2.
Which of the following is NOT a raw material that comes from the ground?
coal
Correct answer: cotton
oil
Q3.
Raw materials can be found in the ground or...?
Correct answer: From living things
From my house
From the sea
Q4.
Which of the following properties make leather a useful material? (Pick 3)
Correct answer: durable
Correct answer: flexible
hard
shiny
Correct answer: soft

4 Questions

Q1.
Synthetic materials are...
Natural and made by humans
Natural and not made by humans
Correct answer: Not natural, they have been made by humans
Q2.
Which of the following is NOT a synthetic material?
Correct answer: cotton
paper
plastic
Q3.
What raw material is glass mostly made from?
cotton
Correct answer: sand
wood
Q4.
Which properties of brick make it useful for building houses? Choose 3.
Correct answer: durable
flexible
Correct answer: hard
shiny
Correct answer: strong