Year 4

How is metamorphic rock formed?

In this lesson, we are going to learn about metamorphic rock! We are going to learn why it is called metamorphic rock and how it is made. Then we will look at some different examples of metamorphic rock and discuss how their properties make them fit for their uses. For this lesson, you will need a pencil, a piece of paper and a ruler.

Year 4

How is metamorphic rock formed?

In this lesson, we are going to learn about metamorphic rock! We are going to learn why it is called metamorphic rock and how it is made. Then we will look at some different examples of metamorphic rock and discuss how their properties make them fit for their uses. For this lesson, you will need a pencil, a piece of paper and a ruler.

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Describe what metamorphosis is
  2. Describe how metamorphic rock is formed
  3. Give the properties and uses of different metamorphic rock

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
What is the correct word to complete the sentence. Intrusive rocks have larger crystals because the cool ___________.
quickly
Correct answer: slowly
Q2.
What is the correct word to complete the sentence. Extrusive rocks have smaller crystals because the cool ___________.
Correct answer: quickly
slowly
Q3.
Is diorite an intrusive or extrusive rock?
Extrusive
Correct answer: Intrusive
Q4.
Is obsidian an intrusive or extrusive rock?
Correct answer: extrusive
intrusive

4 Questions

Q1.
What is metamorphosis?
lots of small grains that fit together
when lava or magma cools and turns to rock
Correct answer: when one things changes into another
Q2.
What are the TWO things that can turn sedimentary rock or igneous rock into metamorphic rock?
Correct answer: heat
oxygen
Correct answer: pressure
water
Q3.
Which type of rock is formed when heat and pressure inside the Earth change igneous and sedimentary rock?
igneous rock
Correct answer: metamorphic rock
sedimentary rock
Q4.
Which type of rock is formed when magma or lava cools?
Correct answer: igneous rock
metamorphic rock
sedimentary rock