Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Physical properties of rocks: hardness

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare and group different rocks by investigating their hardness.

      Key learning points

      1. The physical properties of a material are its features that can be observed or measured.
      2. Hardness is a physical property of rocks.
      3. Rocks can be compared and grouped on the basis of their hardness.

      Keywords

      • Rock - Rock is a solid material that occurs naturally in Earth.

      • Physical properties - Physical properties are the features which can be observed from the way an object looks or feels or can be measured.

      • Hardness - Hardness is the quality of being difficult to bend, cut, or break.

      • Compare - To compare is to examine or look for the difference between two or more things.

      • Group - To group things is to put similar things together.

      Common misconception

      Pupils may believe that all rocks are hard. Also that if a rock is heavy it is therefore hard.

      Share a wide range of rocks the children can handle to explore the property of hardness so they realise some rocks are much softer than others.

      Teacher tip

      Throughout this unit ensure you have a range of physical rocks to use instead of images as the children need to be able to handle real rocks to compare similarities and differences.

      Equipment

      See additional guidance.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the objects to the material it is often made from.

      Correct Answer:roof,rock
      Correct Answer:road,tarmac
      Correct Answer:window,glass
      Correct Answer:chair,wood

      Q2.
      Which of these describe a physical property of a material?

      Correct answer: flexible
      Correct answer: brown
      expensive
      rare
      Correct answer: rough

      Q3.
      If you wanted to observe a rock more closely which of these pieces of equipment could you use?

      a ruler
      a tape measure
      Correct answer: a hand lens
      a weighing scale
      Correct answer: a microscope

      Q4.
      Which of these statements describes a rock?

      Correct answer: Rock is a natural material.
      Rock is a human-made material.
      Correct answer: Rock comes from Earth's crust.

      Q5.
      When we compare rocks, we observe and differences to be able to group them together.

      Correct Answer: similarities

      Q6.
      We can work like a scientist to carry out an to find answers to questions.

      Correct Answer: investigation, experiment

      6 Questions

      Q1.
      The physical properties of rock are features that can be observed or ...

      Correct Answer: measured

      Q2.
      Which of these are physical properties of rocks you might observe or measure?

      How much it cost.
      Correct answer: How hard it is.
      Correct answer: How much it crumbles.
      Correct answer: How much it weighs.

      Q3.
      __________ rocks are hard. Fill in the gap.

      All
      A few
      Correct answer: Most

      Q4.
      Which of the rocks named below can be grouped as hard?

      Correct answer: Granite
      Sandstone
      Correct answer: Marble
      Chalk

      Q5.
      Which of these investigations would show if a rock was hard or not?

      Dropping the rock into water.
      Weighing how heavy the rock is.
      Correct answer: Scratching the rock's surface with a nail.

      Q6.
      Match the object to the most suitable rock.

      Correct Answer:roof,slate
      Correct Answer:ornament,soapstone
      Correct Answer:kitchen worktop,granite

      To help you plan your 3 science lesson on: Physical properties of rocks: hardness, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...