Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be looking at Puck's dramatic mistake and its consequences upon the lovers. We will focus on the audience reaction and comic value of both Puck's mistake and Lysander's melodramatic statements as he tries to comprehend his love.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
1. Before 'A Midsummer Night's Dream', how were fairies viewed?
Before 'A Midsummer Night's Dream', fairies were viewed as completely unreal, so no one believed in them.
Before 'A Midsummer Night's Dream', fairies were viewed as mischievous.
Correct answer: Before 'A Midsummer Night's Dream', fairies were viewed as something to be feared because they were linked to the devil.
Before 'A Midsummer Night's Dream', fairies were viewed as sweet and innocent.
Q2.
2. Which of the following is NOT a trick that the fairy accuses Puck of?
Correct answer: Pushes people over
Skims the cream off the milk
Stops beer foaming properly
Stops women being able to churn their butter
Q3.
3. Which statement is TRUE about the word mischievous?
Correct answer: Mischievous is a playful desire to cause trouble.
Mischievous is when someone is cruel to someone else.
Mischievous is when you insult someone.
Mischievous is you say unkind comments to a person.
Q4.
4. Which of the following words does NOT describe Puck?
Comical
Correct answer: Malevolent
Playful
Trickster
Q5.
5. What does Oberon ask Puck to do with the love potion?
Correct answer: Put the love potion on an Athenian man.
Put the love potion on an Athenian woman and an Athenian man.
Put the love potion on Demetrius.
Put the love potion on Titania.

5 Questions

Q1.
Who does Oberon want to help with the love potion?
Demetrius
Correct answer: Helena
Hermia
Lysander
Q2.
On whose eyelids does Puck place the love potion by mistake?
Demetrius'
Helena's
Hermia's
Correct answer: Lysander's
Q3.
Which of the following is NOT a reason why Puck makes a mistake?
All four lovers are in the forest, and Oberon only thinks there are two.
Both Demetrius and Lysander are wearing Athenian clothes.
Hermia and Lysander are sleeping apart, so it looks like they are not in love.
Correct answer: Puck ignores Oberon's instructions.
Q4.
Which of the following is an accurate definition for a melodramatic person?
A melodramatic person does not show any emotions.
Correct answer: A melodramatic person is emotional in a way that is very extreme or exaggerated.
A melodramatic person is heartless and insensitive.
A melodramatic person only ever talks about love.
Q5.
What is Lysander willing to do to show his love for Helena?
Fight a wild beast in the forest
Kill Hermia
Run back to Athens and tell Egeus he has changed his mind
Correct answer: Run through fire and kill Demetrius