Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore the character of Puck, our mischievous fairy, who is a prankster. In his not-so-responsible hands, we will explore how he has been instructed to use the love potion.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What does Demetrius want Helena to do when he is looking for Hermia?
Demetrius wants Helena to distract Lysander, so he can persuade Hermia to leave with him.
Demetrius wants Helena to follow him and help.
Demetrius wants Helena to go and tell Egeus what is happening.
Correct answer: Demetrius wants Helena to leave him alone and stop following him.
Q2.
What does Demetrius want to do to Lysander?
Ignore him
Make him fall in love with Helena
Correct answer: Slay him
Threaten him
Q3.
When Helena compares Demetrius to a magnet, what might it suggest?
It might suggest he is always kind to her.
It might suggest he is always telling her how much he loves her.
Correct answer: It might suggest he keeps attracting her to him, so she cannot control her love for him.
It might suggest she is not attracted to him.
Q4.
Through Demetrius and Helena's descriptions of unrequited love, what might Shakespeare be suggesting?
Shakespeare might be suggesting unrequited love is a great thing to experience.
Shakespeare might be suggesting unrequited love is an experience that makes you do sensible things.
Shakespeare might be suggesting unrequited love is never painful.
Correct answer: Shakespeare might be suggesting unrequited love is painful, controlling and makes you act without thinking.
Q5.
Which of the following does Helena NOT offer Demetrius to do to her when she says she is willing to be his 'spaniel'.?
Correct answer: Kill her
Lose her
Neglect her
Strike her

5 Questions

Q1.
Before 'A Midsummer Night's Dream', how were fairies viewed?
Before 'A Midsummer Night's Dream', fairies were viewed as completely unreal, so no one believed in them.
Before 'A Midsummer Night's Dream', fairies were viewed as mischievous.
Correct answer: Before 'A Midsummer Night's Dream', fairies were viewed as something to be feared because they were linked to the devil.
Before 'A Midsummer Night's Dream', fairies were viewed as sweet and innocent.
Q2.
Which of the following is NOT a trick that the fairy accuses Puck of?
Correct answer: Pushes people over
Skims the cream off the milk
Stops beer foaming properly
Stops women being able to churn their butter
Q3.
Which statement is TRUE about the word mischievous?
Correct answer: Mischievous is a playful desire to cause trouble.
Mischievous is when someone is cruel to someone else.
Mischievous is when you insult someone.
Mischievous is you say unkind comments to a person.
Q4.
Which of the following words does NOT describe Puck?
Comical
Correct answer: Malevolent
Playful
Trickster
Q5.
What does Oberon ask Puck to do with the love potion?
Correct answer: Put the love potion on an Athenian man.
Put the love potion on an Athenian woman and an Athenian man.
Put the love potion on Demetrius.
Put the love potion on Titania.