Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will look at Helena and Demetrius' relationship, including the cruel treatment she suffers because of love. We will explore metaphors of unrequited love. We will also touch upon Lysander and Helena's meeting in the woods to prepare us for Puck!

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which statement is NOT true about the setting of ancient Athens?
Correct answer: Ancient Athens allows women to have power as well as men.
Ancient Athens has severe punishments.
Ancient Athens has strict rules.
Ancient Athens is ordered.
Q2.
Which statement is NOT true about the setting of the magical forest?
In the magical forest, it is chaotic.
In the magical forest, it is disordered.
In the magical forest, it is mysterious.
Correct answer: In the magical forest, it is strict and severe.
Q3.
Who rules the magical forest?
Oberon and Hermia.
Correct answer: Oberon and Titania.
Theseus and Hippolyta.
Theseus and Titania.
Q4.
How might you describe Oberon and Titania's relationship?
They are always loving towards each other.
They are never jealous.
They enjoy spending all of their time together.
Correct answer: They often argue.
Q5.
How is Oberon going to get revenge on Titania?
Pick a flower and then give it to her, so she will feel happy
Take the boy from her while she is asleep
Correct answer: Use a love potion to humiliate her, and then take the boy
Use a love potion, and then let Titania keep the boy

5 Questions

Q1.
What does Demetrius want Helena to do when he is looking for Hermia?
Demetrius wants Helena to distract Lysander, so he can persuade Hermia to leave with him.
Demetrius wants Helena to follow him and help.
Demetrius wants Helena to go and tell Egeus what is happening.
Correct answer: Demetrius wants Helena to leave him alone and stop following him.
Q2.
What does Demetrius want to do to Lysander?
Ignore him
Make him fall in love with Helena
Correct answer: Slay him
Threaten him
Q3.
When Helena compares Demetrius to a magnet, what might it suggest?
It might suggest he is always kind to her.
It might suggest he is always telling her how much he loves her.
Correct answer: It might suggest he keeps attracting her to him, so she cannot control her love for him.
It might suggest she is not attracted to him.
Q4.
Through Demetrius and Helena's descriptions of unrequited love, what might Shakespeare be suggesting?
Shakespeare might be suggesting unrequited love is a great thing to experience.
Shakespeare might be suggesting unrequited love is an experience that makes you do sensible things.
Shakespeare might be suggesting unrequited love is never painful.
Correct answer: Shakespeare might be suggesting unrequited love is painful, controlling and makes you act without thinking.
Q5.
Which of the following does Helena NOT offer Demetrius to do to her when she says she is willing to be his 'spaniel'.?
Correct answer: Kill her
Lose her
Neglect her
Strike her