Year 9

Embedding skills to use a range of grammatical structures

Year 9

Embedding skills to use a range of grammatical structures

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will recap some of the core grammatical structures and rules that we have already studied in this unit and apply them in a piece of writing. We will also learn about rhetoric and think about ethos, logos and pathos.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these punctuation marks is a colon?
-
;
Correct answer: :
...
Q2.
What is the correct definition of a main clause?
a clause that doesn't make sense on its own
a clause that is about one thing
Correct answer: a clause that makes sense on its own
Q3.
One possible use of a colon is to:
to end a sentence
Correct answer: to introduce a list
to show posession
Q4.
True or false: A colon separates two subordinate clauses.
Correct answer: false
true
Q5.
True or false: Often, a colon is used to add emphasis to a particular word or phrase.
false
Correct answer: true
Q6.
True or false: You do not need a capital letter after a colon unless it is a proper noun or quotation.
false
Correct answer: true

7 Questions

Q1.
You should usually have a main clause before a colon (even when introducing a list).
false
Correct answer: true
Q2.
Which of the statement is true?
You always need a capital letter after a semicolon.
You need a capital letter after a semicolon if it is the start of a new clause.
Correct answer: You need a capital letter after a semicolon if the first word is a proper noun.
You should never use a capital letter after a semicolon.
Q3.
Which statement is true?
A colon separates two subordinate clauses.
Correct answer: A complete sentence contains a subject, object and predicate.
All sentences need a subject and and an adjective.
Q4.
In writing to show viewpoint, what is the purpose of an introduction?
could “drop” your reader into a scenario
create a springboard to link into the next paragraph
establish your relationship with the reader (tone)
Correct answer: give an overview of your line of argument
Q5.
Appeal to ethics (convince the audience of your character) is...
Correct answer: ethos
logos
pathos
Q6.
Appeal to to logic (use facts and reason) is...
ethos
Correct answer: logos
pathos
Q7.
Appeal to emotions (target the thoughts and feelings of the audience) is...
ethos
logos
Correct answer: pathos