Year 9

The theme of power: Act 1 Scene 2: Prospero and Miranda

Year 9

The theme of power: Act 1 Scene 2: Prospero and Miranda

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will start by recapping the key events from Act 1 Scene 1. We will then explore the theme of power through the exchange between Miranda and Prospero in Act 1 Scene 2, as he reveals their dark past.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
A Shakespearean tragedy...
ends in a marriage
Correct answer: ends in the death of a main character
features historical detail
Q2.
A Shakespearean comedy...
Correct answer: ends in a marriage
ends in the death of a main character
features historical detail
Q3.
A Shakespearean history...
ends in a marriage
ends in the death of a main character
Correct answer: features historical detail
Q4.
Which of the following are themes present in The Tempest?
death
passion
Correct answer: power
Q5.
Which THREE of the following are themes present in The Tempest?
Correct answer: Betrayal
Dance
Historical Narratives
Correct answer: Justice
Correct answer: Love
Piracy

5 Questions

Q1.
Which of the following is a feature of Shakespearean comedy?
Correct answer: Ends in a marriage
Ends in the death of a main character
Features accurate historical detail
Q2.
Shakespeare's plays were performed at...
The English Theatre
Correct answer: The Globe Theatre
Wembley
Q3.
Which of the following would have stood in 'the yard'?
Animals
Correct answer: Peasants and lower classes
The nobility and upper classes
Q4.
How does The Tempest begin?
With a fight
Correct answer: With a storm
With a wedding
Q5.
Which of the following are key themes in The Tempest?
Death, Marriage, and War
Correct answer: Love, Power, and Betrayal
Weather, Politics, and Music