Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a monologue in Ariel's voice from Shakespeare's 'The Tempest'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a monologue in the voice of Ariel from Shakespeare’s ‘The Tempest’.

      Key learning points

      1. Creating a plan helps you to organise your thoughts.
      2. To create a clear character voice you need to consider what tone matches the character’s experiences.
      3. Language devices and short sentences can be used to help add to the tone of your monologue.

      Keywords

      • Monologue - Monologue is a speech presented by one character, most often to express their thoughts aloud.

      • Tone - The tone refers to the general mood of a text.

      • Perspective - Perspective is a particular way of viewing things that depends on one’s experience and personality.

      • Manacles - Manacles are used to restrain someone in a similar way to handcuffs.

      • Plan - If you plan something then you have thought about and decided what you are going to do or how you are going to do it.

      Common misconception

      That planning is a pointless endeavour.

      Planning is a really important aspect of any writing task as it makes the process easier and allows you to organise your thoughts.

      Teacher tip

      The lesson is set up to plan for three paragraphs; however, you can shorten or lengthen the task depending on the needs of your class.

      Equipment

      You may want a copy of Shakespeare's 'The Tempest' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many speakers are there in a monologue?

      Correct answer: One
      Two
      Three

      Q2.
      What does the tone of a text refer to?

      Correct answer: The general mood of the text
      The negative attitude of the text towards a topic
      The positive attitude of the text towards a topic

      Q3.
      What does it mean to say an emotion is heightened?

      The emotion is angrier than normal
      Correct answer: The emotion is more intense than normal
      The emotion is calmer than normal

      Q4.
      Match the short sentence with the emotion.

      Correct Answer:My hand trembled.,Fear
      Correct Answer:I beamed.,Happiness
      Correct Answer:My fist clenched.,Anger

      Q5.
      A simile is a language device that compares one thing to another using the words or as.

      Correct Answer: like

      Q6.
      Which two things does 'Her aged skin was like paper' suggest?

      Correct answer: thinness
      Correct answer: fragility
      thickness
      strength

      6 Questions

      Q1.
      Thinking about something in advance and deciding what to do or what to say is the definition of .

      writing
      Correct answer: planning
      speaking

      Q2.
      is a useful exercise because it allows you to collect and organise your thoughts and ideas.

      Correct Answer: Planning, planning

      Q3.
      In Shakespeare's 'The Tempest', Ariel is imprisoned in a tree by Sycorax. What emotion do you think Ariel would feel?

      Correct answer: anger
      joy
      indifference
      guilt

      Q4.
      Which two literary devices involve making a comparison between two things?

      Correct answer: Simile
      Oxymoron
      Correct answer: Metaphor
      Enjambment

      Q5.
      'The gentle waves purred like a cat' - what emotion does this simile suggest?

      Correct answer: contentment
      frustration
      anger
      excitement

      Q6.
      What type of narrative voice should you use in a monologue?

      Correct answer: First person
      Second person
      Third person limited
      Third person omniscient

      To help you plan your 7 English lesson on: Writing a monologue in Ariel's voice from Shakespeare's 'The Tempest', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...