Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring the treatment of Caliban in Shakespeare's 'The Tempest'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how different characters treat Caliban.

      Key learning points

      1. Trinculo and Stephano’s first impressions of Caliban suggest that they see him as unnatural and inhuman.
      2. Trinculo’s repeated use of ‘monster’ to describe Caliban suggests that he sees him as an abomination.
      3. Stephano’s use of imperative language implies he sees himself as superior to Caliban.
      4. Caliban’s language may show that he sees himself as inferior and is desperate to prove his worth.

      Keywords

      • Perfidious - If someone is perfidious then they are untrustworthy and deceitful.

      • Abominable - Something abominable is something very bad or unpleasant.

      • Superior - To be superior means to be higher in rank, status or quality.

      • Inferior - To be inferior means to be lower in rank, status or quality.

      • Imperative - Imperative language means commanding language.

      Common misconception

      That calling someone a 'monster' means that you find them terrifying.

      While calling someone a 'monster' can mean you find them terrifying, it can also be a way of ridiculing someone and showing your dislike.

      Teacher tip

      You could ask the students to act out the scenes to help them consider how the characters might use body language to show their reactions to Caliban.

      Equipment

      You may want a copy of Shakespeare's 'The Tempest' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A first impression of someone is what you think they're like having met them for the .

      Correct answer: first time
      second time
      third time
      last time

      Q2.
      If someone's first response after meeting you is to ask a question, what might this suggest?

      Correct answer: They aren't sure about something.
      They feel convinced about something.
      They feel really strongly about you.

      Q3.
      In Shakespeare's 'The Tempest', how is Caliban treated by Prospero?

      Correct answer: cruelly
      kindly
      like an equal

      Q4.
      Which of the following are connotations of 'monster'?

      Correct answer: something scary
      something shy
      Correct answer: something cruel
      something jealous

      Q5.
      Using commands is known as language.

      Correct Answer: imperative, Imperative

      Q6.
      If you repeatedly use imperative language when talking to someone then it suggests you feel .

      Correct answer: superior to them
      inferior to them
      indifferent towards them
      equal to them

      6 Questions

      Q1.
      In Shakespeare's 'The Tempest', when Trinculo first sees Caliban he says 'what have we here, a man or a fish?' - which emotions might this suggest?

      Correct answer: nervousness
      joy
      Correct answer: curiosity
      jealousy

      Q2.
      In Shakespeare's 'The Tempest', Caliban offers to kiss Stephano's feet - what does this suggest?

      He feels superior to Stephano
      Correct answer: He feels inferior to Stephano
      He feels equal to Stephano

      Q3.
      What does abominable mean?

      Correct answer: Something very bad and unpleasant.
      Something very good and pleasant.
      Something higher in status, rank or quality.

      Q4.
      In Shakespeare's 'The Tempest' which of the following does Caliban offer to do for Stephano to show respect?

      Overthrow Prospero
      Correct answer: Kiss his feet
      Correct answer: Show him the island
      Give him alcohol

      Q5.
      In Shakespeare's 'The Tempest', Stephano says 'lead the way without any more talking' to Caliban - what does this suggest?

      That he respects Caliban
      Correct answer: That he feels superior to Caliban
      That he feels inferior to Caliban

      Q6.
      What does 'perfidious' mean?

      Someone trustworthy
      Someone cruel
      Correct answer: Someone untrustworthy

      To help you plan your 7 English lesson on: Exploring the treatment of Caliban in Shakespeare's 'The Tempest', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...