Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Crafting a monologue from the perspective of Caliban from 'The Tempest'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use my knowledge of the presentation of Caliban to plan a monologue in Caliban’s voice.

      Key learning points

      1. A monologue from Caliban’s perspective needs to present Caliban’s views and emotions.
      2. A monologue should include ambitious vocabulary to help the audience understand the emotion.
      3. A monologue should link the first and last sentence of each paragraph to help create a convincing character voice.

      Keywords

      • Superior - To be superior means to be higher in rank, quality or status.

      • Servile - Being servile means showing an excessive willingness to serve or please others.

      • Degraded - To feel degraded is when someone makes you feel as if you have no value.

      • Subservient - To be subservient means to obey others and consider your own wishes less important.

      • Tranquility - Tranquility means a state of relaxation and calmness.

      Common misconception

      That images and sentences always need to be varied in writing.

      Repeated images and sentences can be an effective way of crafting a convincing character voice.

      Teacher tip

      You could ask the students to write up their Caliban monologues from their plans as homework or in the next lesson.

      Equipment

      You may want a copy of Shakespeare's 'The Tempest' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these words with their meaning.

      Correct Answer:superior,better than
      Correct Answer:inferior,lesser than
      Correct Answer:equal,the same

      Q2.
      When you use an image or idea more than once it's known as .

      personification
      pathetic fallacy
      Correct answer: repetition
      recall

      Q3.
      The general mood of a text is known as the .

      title
      Correct answer: tone
      semantic field

      Q4.
      In Shakespeare's 'The Tempest', Caliban is enslaved by Prospero. Which emotions might he feel?

      Correct answer: anger
      pity
      relief
      Correct answer: frustration

      Q5.
      The purpose of a monologue is ...

      Correct answer: to allow the audience to hear a character's thoughts and emotions
      to allow the characters to hear the audience's thoughts and emotions
      to see how two characters interact

      Q6.
      'logue' means .

      Correct answer: to talk
      to write
      to act

      6 Questions

      Q1.
      In Shakespeare's 'The Tempest', which of the following happen to Caliban?

      Correct answer: Prospero and Miranda arrive on the island.
      Caliban arrives on the island.
      Correct answer: Trinculo insults Caliban.
      Caliban offers to serve Trinculo.

      Q2.
      Which of the following is a synonym for 'tranquil'

      heavy
      Correct answer: calm
      sad

      Q3.
      To degrade someone means to ...

      make them obey you.
      make them feel good about themselves.
      Correct answer: make them feel as if they have no value.

      Q4.
      Which sentence would you use for the plot event 'Caliban was left alone on the island' in reference to Shakespeare's 'The Tempest'?

      I could feel a heaviness settle on me.
      Correct answer: I could feel the heaviness begin to lift.
      I plastered a servile smile on my face.
      The anticipation of having someone to talk to lifted me.

      Q5.
      To be subservient means ...

      to put your feelings above others.
      to feel superior to other people.
      Correct answer: to feel as if your own wishes are less important.
      to feel angry about how others behave.

      Q6.
      To be 'servile' means ...

      to show excessive cruelty towards someone.
      to show excessive anger towards someone.
      Correct answer: to show an excessive willingness to please others.

      To help you plan your 7 English lesson on: Crafting a monologue from the perspective of Caliban from 'The Tempest', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...