Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing about Prospero's treatment of Ariel in Shakespeare's 'The Tempest'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write an analytical paragraph which explores the presentation of Ariel.

      Key learning points

      1. Shakespeare presents Ariel as mistreated and exploited by Prospero.
      2. Shakespeare also presents Prospero’s kindness to Ariel, as ultimately he frees Ariel.
      3. It important to choose relevant quotations that answer the question and support the topic sentence.
      4. It is important to zoom in on words and techniques and explain their effects.
      5. Alternative interpretations can be explored using discourse markers such as 'alternatively'.

      Keywords

      • Mistreatment - If you mistreat someone then you treat them unfairly, cruelly, or badly.

      • Indebted - If you are indebted to someone then you are grateful because of help or money they have given you.

      • Dominate - Dominate means to have control over a place or person.

      • Manipulation - If you manipulate someone then you control them for your own advantage, often unfairly or dishonestly.

      • Exploitation - Exploitation is the act of using someone unfairly for your own advantage.

      Common misconception

      That you should quote entire sentences of text in order to prove your point.

      Often, individual words and short quotes are more effective in analytical writing.

      Teacher tip

      You could extend the writing to more than one analytical paragraph.

      Equipment

      You may want a copy of Shakespeare's 'The Tempest' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the quote from 'The Tempest' with the explanation.

      Correct Answer:"Chick",Prospero speaks kindly to Ariel.

      Prospero speaks kindly to Ariel.

      Correct Answer:"Malignant thing",Prospero speaks unkindly to Ariel.

      Prospero speaks unkindly to Ariel.

      Correct Answer:"Thou liest",Prospero speaks unkindly to Ariel.

      Prospero speaks unkindly to Ariel.

      Q2.
      Which of the following can the word 'noble' mean?

      Correct answer: A person of higher rank.
      A person of lower rank.
      Correct answer: A person with good morals.
      A person with bad morals.

      Q3.
      In Shakespeare's 'The Tempest', Prospero threatens to magically imprison Ariel in a tree. What does this tell us about their relationship?

      Ariel is more powerful than Prospero.
      Correct answer: Prospero is more powerful than Ariel.
      They are equally powerful.

      Q4.
      In Shakespeare's 'The Tempest', Ariel calls Prospero his "noble master". What might this suggest?

      That Ariel controls Prospero.
      Correct answer: That Prospero controls Ariel.
      Correct answer: That Prospero is superior to Ariel.
      That Ariel is superior to Prospero.

      Q5.
      Which of the following is the clearest topic sentence?

      Shakespeare wrote The Tempest.
      Shakespeare presents Prospero as a controlling character.
      Correct answer: Shakespeare presents Prospero as controlling through his relationship with Ariel

      Q6.
      The act, process or manner of performing a play or show is known as .

      Correct Answer: staging, Staging, staging., Staging.

      6 Questions

      Q1.
      If you mistreat someone then how do you act towards them?

      Kindly.
      Correct answer: Unkindly.
      Indifferent.

      Q2.
      Which of the following are true of using quotes in analytical writing?

      The quote should be as long as possible.
      Correct answer: The quote should ideally be short.
      Correct answer: The quote should match the point of the sentence.
      The quote should offer an alternative view to the sentence.

      Q3.
      Which of the following ideas from 'The Tempest' could be used as evidence of Prospero treating Ariel cruelly?

      He calls them a "chick."
      Correct answer: He calls them a "thing."
      Correct answer: He makes them perform tasks for him.
      He sets them free at the end of the play.

      Q4.
      If you are indebted to someone then they have...

      done nothing for you.
      Correct answer: done something for you.
      treated you unkindly.

      Q5.
      Thinking about 'The Tempest', if you want to prove that Prospero sees himself as owning Ariel, which word from the quote "My Ariel, chick" would you zoom in on?

      Correct answer: "my"
      "Ariel"
      "chick"

      Q6.
      In Act 1, Scene 2 of Shakespeare's 'The Tempest', Prospero is said to dominate Ariel because...

      he is taller than Ariel.
      Correct answer: he has more lines than Ariel.
      he has less lines than Ariel.
      he proves he has stronger magic.

      To help you plan your 7 English lesson on: Writing about Prospero's treatment of Ariel in Shakespeare's 'The Tempest', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...