Year 4

Subtracting using the column method

Year 4

Subtracting using the column method

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will use the column method to subtract two four digit numbers where regrouping is required in one column.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
My equation is 4586 + 4815 = ... which is the best estimate to make before I calculate my answer?
4000 + 4000 = 8000
4500 + 4800 = 9300
Correct answer: 5000 + 5000 = 10,000
Q2.
My equation is 5592 + 1564 = ... which is the best estimate to make before I calculate my answer?
5000 + 2000 = 7000
6000 + 1000 = 7000
Correct answer: 6000 + 2000 = 8000
Q3.
From the following equations, which equation requires regrouping in TWO columns?
2472 + 3361
Correct answer: 3462 + 2971
4408 + 3701
Q4.
From the following equations, which equation requires regrouping in the tens and hundreds column?
Correct answer: 2472 + 3961
2631 + 5643
4408 + 3701
Q5.
One of the digits in this column addition is missing, what is the missing digit?
An image in a quiz
0
Correct answer: 2
3

5 Questions

Q1.
For the following equation: 5762 - 4031 = ... which is the most appropriate estimate?
5000 - 4000 = 1000
5700 - 4000 = 1700
Correct answer: 6000 - 4000 = 2000
Q2.
For the following equation: 8371 - 6124 = ... which is the most appropriate estimate?
Correct answer: 8000 - 6000 = 2000
8400 - 6100 = 2300
9000 - 6000 = 3000
Q3.
In the following equation: 8624 - 3711 = ... which column requires regrouping?
Correct answer: Hundreds
Ones
Tens
Q4.
In the following equation: 6744 - 2481 = ... which column requires regrouping?
Hundreds
Ones
Correct answer: Tens
Q5.
Mrs Crane has made a mistake in the following calculation. What has she done wrong?
An image in a quiz
Correct answer: Forgotten to regroup one ten for ten ones so that she can take 8 away from 4.
Nothing!
She's added instead of subtracted