Abuse of power: Caliban - Victim or Villain?

Abuse of power: Caliban - Victim or Villain?

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will evaluate whether Caliban is mistreated and a victim, or whether he is villainous in his own right. We will reflect on his thoughts and things that torment him, as well as how Trinculo and Stephano treat him.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which key theme has been present in the play so far?
Comedy
Love
Correct answer: Power
Q2.
A Shakespearean Comedy always...
Correct answer: ends in a wedding
ends in the death of a main character
involves the accurate depiction of history
Q3.
Juxtaposition is...
a word which describes a verb
the figurative description of one thing as another
Correct answer: two ideas placed together that create contrast
Q4.
Caliban is mistaken by Trinculo for...
Correct answer: a fish
a human
a spirit
Q5.
Stephano and Trinculo resemble...
butlers
Correct answer: jesters
soldiers

5 Questions

Q1.
Prospero and Ariel...
despise one another
have conflicting views
Correct answer: have mutual respect for one another
Q2.
Caliban once...
attacked Prospero
owned the island
Correct answer: showed Prospero the qualities of the island
Q3.
Caliban treats Stephano and Trinculo with...
dislike
distrust
Correct answer: reverence
Q4.
Juxtaposition is involves...
a figurative comparison using like or as
the attribution of living qualities to non-living things
Correct answer: two ideas placed together creating a contrast
Q5.
Caliban could be seen as a victim as...
Correct answer: he is entrapped by Prospero
he once attacked Miranda
Correct answer: Prospero's spirits torment him

Lesson appears in

UnitEnglish / Shakespearean Comedy - The Tempest

English