Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will see how Oliver loses his temper and makes a life-changing decision to run away. We will also explore how Mr. and Mrs. Bumble treat Oliver.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Where is Oliver during this lesson's extract?
Correct answer: A workhouse for young boys
In his house
Prison
Q2.
Oliver asks for more _____
Correct answer: Gruel
Pizza
Sausages
Q3.
What prediction does the workhouse board member make about Oliver?
Correct answer: He will be hung.
He will become a moral gentleman.
He will make many friends
Q4.
What is a social critic?
Correct answer: A person who criticises the problems in society with the aim of making it fairer.
A person who is very negative
A person who is very social
Someone who criticises books
Q5.
What social problems does Dickens criticise throughout his novel? (tick all that apply)
Correct answer: Society's lack of care for the poor
The laziness of poor people
The selfishness of the poor
Correct answer: The selfishness of the rich and powerful
Correct answer: The terrible living conditions of the workhouses

5 Questions

Q1.
Oliver runs away to which city?
Belfast
Birmingham
Correct answer: London
Q2.
Mr Bumble tells Mrs Sowerberry that she should not feed Oliver what food?
Chocolate
Gruel
Correct answer: Meat
Q3.
The word 'submissive' describes someone who...
Is angry
Is rebellious
Correct answer: Obeys others without complaint
Q4.
Mr Bumble thinks that poor people, like Oliver Twist, should be kept...
Angry
Happy
Rebellious
Correct answer: Weak and submissive
Q5.
Mr Bumble thinks that meat has made Oliver...
Happy
Correct answer: Rebellious
Submissive

Lesson appears in

UnitEnglish / Oliver Twist: Oliver and the Workhouse

English