Year 9

The Theme of Power: Act 1 Scene 2 - Prospero and Ariel

Year 9

The Theme of Power: Act 1 Scene 2 - Prospero and Ariel

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will start by recapping the important events of the play before reading the rest of Act 1 Scene 2 as Prospero interacts with Ariel. We will then analyse the relationship between Propsero and Ariel.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the following is a feature of Shakespearean comedy?
Correct answer: Ends in a marriage
Ends in the death of a main character
Features accurate historical detail
Q2.
Shakespeare's plays were performed at...
The English Theatre
Correct answer: The Globe Theatre
Wembley
Q3.
Which of the following would have stood in 'the yard'?
Animals
Correct answer: Peasants and lower classes
The nobility and upper classes
Q4.
How does The Tempest begin?
With a fight
Correct answer: With a storm
With a wedding
Q5.
Which of the following are key themes in The Tempest?
Death, Marriage, and War
Correct answer: Love, Power, and Betrayal
Weather, Politics, and Music

5 Questions

Q1.
Prospero was once...
Correct answer: a Duke
a King
a wizard
Q2.
Miranda, having seen the ship wreck, feels...
amused
angry
Correct answer: saddened
Q3.
Ariel is...
an enemy to Prospero
Prospero's son
Correct answer: Prospero's spirit servant
Q4.
Prospero behaves ... towards Ariel
Correct answer: authoritatively
disrespectfully
nicely
Q5.
Ariel speaks to Prospero with...
anger
disrespect
Correct answer: respect