Year 4
Year 4

Adding using the column method

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will use the column method to add two four digit numbers where regrouping is required in one column.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Mrs Crane has derived some facts from the following equation: 10 + 3 = 13. Which of the following is NOT correct?
100 + 30 = 130
Correct answer: 1000 + 3000 = 4000
110 + 3 = 113
Q2.
Mrs Crane has derived some facts from the following equation: 2 + 3 = 5. Which of the following is NOT correct?
Correct answer: 12 + 30 = 32
20 + 30 = 50
200 + 300 = 500
Q3.
Which is the most efficient strategy to use to solve the following equation: 2432 + 2438
Count on
Correct answer: Near doubles
Partition
Q4.
Which is the most efficient strategy to use to solve the following equation: 5434 - 1996
Count on
Partition
Correct answer: Round and adjust
Q5.
Which is the most efficient strategy to use to solve the following equation: 4007 - 3991
Correct answer: Count on
Partition
Round and adjust

5 Questions

Q1.
Which of the following equations is the odd one out because it requires no regrouping?
Correct answer: 2543 + 1233 =
3456 + 2733 =
7653 + 1273 =
Q2.
Which of the following equations is the odd one out because it requires regrouping in the tens column?
Correct answer: 3456 + 2362 =
5621 + 3722 =
7641 + 1533 =
Q3.
My equation is 3242 + 4567 = ... which is the best estimate to make before I calculate my answer?
3000 + 4000 = 7000
Correct answer: 3000 + 5000 = 8000
3200 + 4500 = 7700
Q4.
My equation is 6621 + 2098 = ... which is the best estimate to make before I calculate my answer?
6000 + 2000 = 8000
6600 + 2100 = 8700
Correct answer: 7000 + 2000 = 9000
Q5.
One of the digits in this column addition is missing. What is the missing number?
An image in a quiz
13
3
Correct answer: 6