Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore what happens when a beautiful and rich lady arrives at Thornfield Hall. Jane considers this lady a rival to Rochester's heart. We will explore Blanche Ingram's character and consider how Brontë presents her in contrast to Jane.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What item was set on fire in this chapter?
Correct answer: Rochester's bed
Rochester's bookcase
Rochester's sofa
Q2.
Who does Rochester claim set the bed on fire?
Correct answer: Grace Poole
Jane Eyre
Mrs Fairfax
Q3.
What did Jane hear outside her door?
Happy singing
Correct answer: Strange murmuring
Weird whistling
Q4.
What is the weather often like in Gothic stories?
Bright and sunny
Correct answer: Harsh and bleak
Warm
Q5.
What does Rochester describe Thornfield as?
A 'mad-house'
Correct answer: A 'plague-house'
An 'ale-house'

5 Questions

Q1.
Which lady visits Thornfield Hall in this lesson's extract?
Correct answer: Blanche Ingram
Helen Burns
Mrs Reed
Q2.
How does Rochester respond to Grace Poole apparently setting his bed on fire?
Correct answer: He does nothing and continues to employ her.
He lowers her wages as a punishment.
He tells her that she's fired from her job.
Q3.
Why might Rochester consider marrying Blanche Ingram?
He enjoys her company.
He respects her character.
Correct answer: She is rich and beautiful.
Q4.
Why would it be unusual for Rochester to marry Jane?
Jane doesn't love Rochester.
Correct answer: Jane has a lower social position than Rochester.
Rochester doesn't love Jane.
Q5.
How does Jane describe her appearance?
Correct answer: Plain-looking
Stunning
Ugly

Lesson appears in

UnitEnglish / Jane Eyre

English