Language and Themes in 'The Chimney Sweeper'

Language and Themes in 'The Chimney Sweeper'

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about the life of a young chimney sweep in the 18th and 19th centuries, before exploring Blake's use of language and themes in his poem 'The Chimney Sweeper'.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What type of poet was William Blake?
Change
Love
Revolution
Correct answer: Romantic
Q2.
Fill in the missing word: A forcible overthrow of a ruler or government to create ________.
Correct answer: change
danger
happiness
movement
Q3.
What was one outcome of the Industrial Revolution?
Everyone hated it
Less children working
Correct answer: More products created at a faster speed
No change to the landscape
Q4.
Blake liked the Industrial Revolution.
Correct answer: False
True
Q5.
How did Blake feel about the Industrial Revolution?
Correct answer: He compared it to the devil
He did not care about it
He liked that it increased child labour
He thought it was a positive change

10 Questions

Q1.
Which key theme does this symbolise?
An image in a quiz
Correct answer: Childhood
Imagination
Nature
Oppression
Revolution
Q2.
Which key theme does this symbolise?
An image in a quiz
Childhood
Imagination
Nature
Correct answer: Oppression
Revolution
Q3.
Fill in the missing word: Injustice is an _______ treatment of people where their rights are ignored
appalling
opposite
unbelievable
Correct answer: unfair
Q4.
Chimney sweepers begin work as a young as ...
3
Correct answer: 4
5
6
Q5.
True or false: Child chimney sweeps only had to work in the morning.
Correct answer: False
True
Q6.
The poem is told from the perspective of ...
A master sweeper
Correct answer: An unnamed chimney sweeper
Tom Dacre
Tom Dacre's dad
Q7.
'Like a lamb's back' is an example of a ...
metaphor
Correct answer: simile
Q8.
'Coffins of black' is an example of a ...
Correct answer: metaphor
simile
Q9.
True or False: Tom Dacre dies at the end of the poem.
Correct answer: False
True
Q10.
Fill in the missing word: A revolution is a forcible overthrow of a ruler or government to create _______.
Correct answer: change
hope
money
violence

Lesson appears in

UnitEnglish / Romantic poetry and paired texts: Romanticism and Revolution

English