Language and Themes in 'The Masque of Anarchy'

Language and Themes in 'The Masque of Anarchy'

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be introduced to Shelley's use of personification, before exploring his use of contrasting images of power in 'The Masque of Anarchy'.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
True or False: The Peterloo Massacre reflected the mistreatment of the middle classes.
Correct answer: False
True
Q2.
Fill in the missing word: Reform means to make a change in order to _________ a situation.
better
equal
Correct answer: improve
worsen
Q3.
What is the physical structure of a poem called?
Correct answer: form
language
metaphor
structure
Q4.
What form is 'The Masque of Anarchy' written in?
Correct answer: ballad
epic
haiku
sonnet
Q5.
How many stanzas are in 'The Masque of Anarchy'?
89
90
Correct answer: 91
92
Q6.
What does Shelley celebrate in 'The Masque of Anarchy'?
Correct answer: Freedom through political reform
Inequalities suffered by the working classes
Oppression of the working classes
Violence

5 Questions

Q1.
Fill in the missing word: A tyrant is a cruel and _________ leader.
bad
friendly
murderous
Correct answer: oppressive
Q2.
Which of the following is an example of personification?
He is like a lion.
She is the sun.
Correct answer: The flowers danced in the breeze.
The stars shine brightly.
Q3.
What does Shelley use as a symbol for imprisonment?
Correct answer: A cell
A house
A lion
A tyrant
Q4.
What does Shelley use as a symbol for power?
A cage
Correct answer: A lion
A tiger
Wild beasts
Q5.
What does Shelley criticise in 'The Masque of Anarchy'?
Everyone in power
Freedom of the working classes
Correct answer: Mistreatment of the working classes
Our treatment of animals

Lesson appears in

UnitEnglish / Romantic poetry and paired texts: Romanticism and Revolution

English