Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will look at the surprising history of the English language, and how it has changed from Old English to modern day English.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
From which TWO places do myths often come?
China and Japan
Ghana and Nigeria
Correct answer: Greece and Rome
Russia and Poland
Q2.
A story that contains gods as characters is a...
Folk tale
Correct answer: Myth
Q3.
Why is Baba Yaga's hut cool?
It can become invisible.
It has great wi-fi.
It has really comfy beds.
Correct answer: It runs around on chicken legs.
Q4.
Which of these is NOT a characteristic of folk tales?
Correct answer: An unhappy ending.
Events that are fictional (made-up).
Every day events that go wrong.
Stories from one particular place or group.
Q5.
To which category of story did the West African story of Anansi belong?
Correct answer: Both
Folk tale
Myth

5 Questions

Q1.
Which invaders brought the Old English language to Britain?
Correct answer: The Anglo-Saxons
The Celts
The Normans
Q2.
Old English has an identical alphabet to Modern English.
Correct answer: False
True
Q3.
Which language heavily influenced Middle English?
Correct answer: French
Gaelic
German
Spanish
Q4.
Choose the correct statement.
Middle English had a narrower vocabulary because words were forgotten.
Correct answer: Middle English had a wider vocabulary because it borrowed from French.
The most famous poem written in Middle English was Beowulf.
Q5.
When does the period of Modern English start?
Correct answer: 1500s
1600s
1700s
1800s

Lesson appears in

UnitEnglish / The Oral Tradition

English