Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will analyse Donne's use of language in 'Death, be not Proud' and explore what his use of language tells us about his ideas.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is a rhyme scheme?
It is known as iambic pentameter
The beat of the poem
Correct answer: The pattern of rhyming words at the end of lines
Words with the same end sound
Q2.
What is iambic pentameter?
A type of poem
A verse in a poem
Five pairs of stressed syllables
Correct answer: Five pairs of unstressed and stressed syllables
Q3.
What is structure in a poem?
Correct answer: How the poem is put together and laid out on the page
The ending of the poem
The layers of the poem
The outside of the poem
Q4.
Which of these describes a sonnet?
12 lines, one stanza and a rhyming couplet
Correct answer: 14 lines, one stanza and a specific rhyme scheme
16 lines, two stanzas and a specific rhyme scheme
18 lines, three stanza and a rhyming couplet
Q5.
Why might a poet break the sonnet rules?
By mistake
Correct answer: To add a specific meaning to the poem
To be funny
To make readers think more

6 Questions

Q1.
Personification means
A person
An actor in a play
When a writer creates a character
Correct answer: When something non human is given human characteristics
Q2.
In the poem ...
Death is a personify
Death is a real person
Death is personification
Correct answer: Death is personified
Q3.
What structural form is the poem?
A ballad
A rhyme scheme
A riddle
Correct answer: A sonnet
Q4.
At the beginning of the poem Death is described as ...
Careless
Completely powerless
Losing power
Correct answer: Powerful
Q5.
As the poem continues Death is presented as ...
Careless
Completely powerless
Correct answer: Losing power
Powerful
Q6.
At the end of the poem Death is presented as ...
Careless
Correct answer: Completely powerless
Losing power
Powerful