Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will build our confidence with commonly confused words and homophones that often cause misconceptions. We will look at examples such as practise/practice, their/they're/there and its/it's. We will try to master some of the rules to help you write with maximum accuracy.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
What is a counterargument?
A counterargument is when you debate over your favourite kitchen unit.
Correct answer: A counterargument is when you reject or refute another person's argument.
Q2.
Link the rhetorical appeal "logos (the appeal to logic)" to the correct purpose
aims to convince the audience of your character
Correct answer: aims to use facts and reason to convince your audience
appeal to emotions (target aims to target the thoughts and feelings of the audience
Q3.
Why might you consider the counterargument when writing persuasively?
Correct answer: to avoid ignorant sweeping statements to make the argument seem more reasonable
to confuse your reader
Q4.
A question asked in order to create a dramatic effect or to make a point rather than to get an answer could be described as what?
direct address
emotive
imagery
Correct answer: rhetorical

14 Questions

Q1.
It's or its? The chicken has escaped from _____ coop.
it's
Correct answer: its
Q2.
It's or its? ____ nearly bedtime.
Correct answer: it's
its
Q3.
It's or its? My family has _____ moments of madness..
it's
Correct answer: its
Q4.
There, their or they're? I think I left my homework over _________.
their
Correct answer: there
they're
Q5.
There, their or they're? I never read magazines when ___________ full of celebrity gossip.
their
there
Correct answer: they're
Q6.
There, their or they're? My sisters have just made ___________ hundredth online video.
Correct answer: their
there
they're
Q7.
Practice or practise? I need to get home to ____________ my spellings.
practice
Correct answer: practise
Q8.
Practice or practise? Do you have time to ____________ our lines for the play?
practice
Correct answer: practise
Q9.
Practice or practise? I am going to be late for football ______________.
Correct answer: practice
practise
Q10.
Affect or effect? Carbon dioxide emissions have a major _____________ on global warming.
affect
Correct answer: effect
Q11.
Affect or effect? When analysing language, you should think about the ___________ on the reader.
affect
Correct answer: effect
Q12.
Affect or effect? Have you ever thought about how your choices ___________ your future?
Correct answer: affect
effect
Q13.
Imply or infer? From his tone of voice, we can _________ that he was angry.
imply
Correct answer: infer
Q14.
Imply or infer? I used reassuring words to _________ that everything will be fine.
Correct answer: imply
infer