Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will consider how Keats uses personification to make autumn seem like a magical and busy time of year. We will think how and why the way Keats presents autumn changes throughout the poem, before writing up our thoughts at the end of the lesson.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

8 Questions

Q1.
Which generation of Romantic writers did Keats belong to?
First
Original
Correct answer: Second
The Next Generation
Q2.
Keats' poetry was very popular while he was alive.
Correct answer: False
True
Q3.
Instead of studying medicine, Keats spent a lot of his time studying:
Fine art
Horticulture
Correct answer: Literature
Sculpture
Q4.
Which Romantic writer was a neighbour of Keats?
Charlotte Smith
Mary Shelley
Correct answer: Samuel Taylor Coleridge
William Wordsworth
Q5.
Keats' poems are often about:
Ancient Greece
Death
Industrialisation
Correct answer: Nature
Q6.
What form of poetry is 'To Autumn' written in?
Ballad
Epic
Lyric poem
Correct answer: Ode
Q7.
How many stanzas are in the poem?
1
2
Correct answer: 3
4
Q8.
When talking about the fruit which autumn produces, what does Keats think of it?
It is not as good as other seasons
Correct answer: It is plenteous
It is rotten
It is too orange

7 Questions

Q1.
What form is 'To Autumn' written in?
Ballad
Lyric
Narrative
Correct answer: Ode
Q2.
Personification is a type of ________ language.
Abstract
Correct answer: Figurative
Metaphorical
Romantic
Q3.
What does Keats imagine autumn as being?
A granary
Correct answer: A woman
Fruit
The sun
Q4.
What does Keats personify as a man?
A river
Correct answer: The sun
The weather
Winter
Q5.
Which word means to secretly plan or plot something?
Articulate
Correct answer: Conspire
Etymology
Revoke
Q6.
Keats imagines autumn as a 'gleaner'. This is someone who carries grain on their...
Back
Correct answer: Head
Horse
Trolley
Q7.
What does Keats say will make the 'moss'd cottage trees' bend?
Correct answer: Apples
Grain
Grapes
Hazelnuts