Year 8

Nature in 'I Wandered Lonely As A Cloud'

Year 8

Nature in 'I Wandered Lonely As A Cloud'

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore why nature was such an important and commonly used theme in Romantic writing. Afterwards, we will analyse how Wordsworth explores his own perceptions of nature and expresses how it makes him feel.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Metaphors, similes and personification are all examples of what type of language?
Analytical
Correct answer: Figurative
Prented
Rhetoric
Q2.
Which of these devices is when a writer says one thing is another?
Correct answer: Metaphor
Personification
Simile
Q3.
Which of these devices is when a writer says one thing is like or as something else?
Metaphor
Personification
Correct answer: Simile
Q4.
Which of these devices is when an author makes something which isn't a human act like a human?
Metaphor
Correct answer: Personification
Simile
Q5.
When Wordsworth described the daffodils as dancing, what technique was he using?
Hyperbole
Juxtaposition
Correct answer: Personification
Simile

7 Questions

Q1.
Wordsworth describes the daffodils as 'dancing'. This is an example of:
A metaphor
A simile
Emotive language
Correct answer: Personfication
Q2.
Romantic writers felt that __________ could be beautiful or destructive.
Fame
Money
Correct answer: Nature
Revolution
Q3.
Wordsworth was inspired by a walk in the Lake District with his:
Aunt
Daughter
Correct answer: Sister
Wife
Q4.
Many Romantics felt that nature was good for their...
Fame
Correct answer: Health
Inspiration
Wealth
Q5.
Which revolution was damaging the natural world?
Economic
English
Correct answer: Industrial
Napoleonic
Q6.
Complete the quotation: "I wandered ________ as a cloud".
happily
Correct answer: lonely
sadly
solitude
Q7.
The quotation above is an example of:
A metaphor
Correct answer: A simile
Pathetic fallacy
Personifcation