Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be introduced to John Keats, one of the best known writers from the second generation of Romantics. We will briefly look at some key events in Keats' life, before learning about the form of an ode. We will then read 'To Autumn' for the first time to get a general understanding of the attitudes which Keats expresses.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
Wordsworth describes the daffodils as 'dancing'. This is an example of:
A metaphor
A simile
Emotive language
Correct answer: Personfication
Q2.
Romantic writers felt that __________ could be beautiful or destructive.
Fame
Money
Correct answer: Nature
Revolution
Q3.
Wordsworth was inspired by a walk in the Lake District with his:
Aunt
Daughter
Correct answer: Sister
Wife
Q4.
Many Romantics felt that nature was good for their...
Fame
Correct answer: Health
Inspiration
Wealth
Q5.
Which revolution was damaging the natural world?
Economic
English
Correct answer: Industrial
Napoleonic
Q6.
Complete the quotation: "I wandered ________ as a cloud".
happily
Correct answer: lonely
sadly
solitude
Q7.
The quotation above is an example of:
A metaphor
Correct answer: A simile
Pathetic fallacy
Personifcation

8 Questions

Q1.
Which generation of Romantic writers did Keats belong to?
First
Original
Correct answer: Second
The Next Generation
Q2.
Keats' poetry was very popular while he was alive.
Correct answer: False
True
Q3.
Instead of studying medicine, Keats spent a lot of his time studying:
Fine art
Horticulture
Correct answer: Literature
Sculpture
Q4.
Which Romantic writer was a neighbour of Keats?
Charlotte Smith
Mary Shelley
Correct answer: Samuel Taylor Coleridge
William Wordsworth
Q5.
Keats' poems are often about:
Ancient Greece
Death
Industrialisation
Correct answer: Nature
Q6.
What form of poetry is 'To Autumn' written in?
Ballad
Epic
Lyric poem
Correct answer: Ode
Q7.
How many stanzas are in the poem?
1
2
Correct answer: 3
4
Q8.
When talking about the fruit which autumn produces, what does Keats think of it?
It is not as good as other seasons
Correct answer: It is plenteous
It is rotten
It is too orange