Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will focus on Keats' views on the power of nature and the ways in which autumn's power grows and wanes as the season continues. We will start by considering the imagery of the first stanza, before continuing to examine the rest of the poem to chart the power which Keats finds in nature.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
What form is 'To Autumn' written in?
Ballad
Lyric
Narrative
Correct answer: Ode
Q2.
Personification is a type of ________ language.
Abstract
Correct answer: Figurative
Metaphorical
Romantic
Q3.
What does Keats imagine autumn as being?
A granary
Correct answer: A woman
Fruit
The sun
Q4.
What does Keats personify as a man?
A river
Correct answer: The sun
The weather
Winter
Q5.
Which word means to secretly plan or plot something?
Articulate
Correct answer: Conspire
Etymology
Revoke
Q6.
Keats imagines autumn as a 'gleaner'. This is someone who carries grain on their...
Back
Correct answer: Head
Horse
Trolley
Q7.
What does Keats say will make the 'moss'd cottage trees' bend?
Correct answer: Apples
Grain
Grapes
Hazelnuts

8 Questions

Q1.
What form of poetry is 'To Autumn' written in?
Ballad
Epic
Narrative
Correct answer: Ode
Q2.
When Keats imagines autumn as a human, what kind of figurative language is he using?
Chremamorphism
Metaphor
Pathetic Fallacy
Correct answer: Personification
Q3.
Imagery can only make you imagine a picture in your head, it cannot affect your other senses.
Correct answer: False
True
Q4.
Keats describes autumn as a "season of _________ and mellow fruitfulness."
Leaves
Correct answer: Mists
Rivers
Thunder
Q5.
What does Keats see as the power of nature?
Clouds
Correct answer: Its beauty
Its changeable nature
Its predictability
Q6.
In the poem, autumn conspires with the sun to decide whether or not to be...
Fair
Correct answer: Generous
Hidden
Warm
Q7.
In which stanza is autumn described as a hard working woman who tries to get the crops harvested?
The first stanza
Correct answer: The second stanza
The third stanza
Q8.
In the final stanza, what happens to autumns power as winter starts to arrive?
It becomes unmanageable
Correct answer: It diminishes
It increases
It stays the same