Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be introduced to Mary Robinson, an 18th century Romantic poet. We will explore the divide between rich and poor before being introduced to her poem, 'The Birth-day'.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Why do we use embedded quotations?
Correct answer: They allow our writing to flow naturally
They make our writing look nice
They make writing harder
We don't need to use them
Q2.
Is this a good example of an embedded quotation: This can be seen in the quotation ‘Is this a dagger which I see before me’.
Correct answer: No
Yes
Q3.
Is this a good example of an embedded quotation: In the final stanzas, Shelley suggests the working classes are trapped ‘in a cell’.
No
Correct answer: Yes
Q4.
What does Shelley celebrate in 'The Masque of Anarchy'?
The mistreatment of the working classes
The oppression of the working classes
The working classes becoming lions
Correct answer: The working classes' quest for freedom
Q5.
What does Shelley educate us on in 'The Masque of Anarchy'?
Correct answer: The inequalities suffered by the working classes
The oppression suffered by those in power
The use of cells by those in power
The use of chains by those in power

5 Questions

Q1.
Fill the gap: Samuel Taylor Coleridge describes Mary Robinson as 'A woman of undoubted _________'
Fame
Correct answer: Genius
Nobility
Wealth
Q2.
What century was Mary Robinson writing in?
16th
17th
Correct answer: 18th
19th
Q3.
Whose rights did Mary Robinson fight for?
Animals
Children
Men
Correct answer: Women
Q4.
True or False: Mary Robinson went to prison.
Correct answer: False
True
Q5.
Whose birthday is being celebrated in 'The Birth-day'?
Correct answer: A countess
A member of the working classes
Mary Robinson's
Mary Robinson's husband