Year 8

Writing about 'The Masque of Anarchy'

Year 8

Writing about 'The Masque of Anarchy'

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to use embedded quotations in our writing. We will then apply our knowledge by writing an analytical paragraph about how Shelley presents power in 'The Masque of Anarchy'.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Fill in the missing word: A tyrant is a cruel and _________ leader.
bad
friendly
murderous
Correct answer: oppressive
Q2.
Which of the following is an example of personification?
He is like a lion.
She is the sun.
Correct answer: The flowers danced in the breeze.
The stars shine brightly.
Q3.
What does Shelley use as a symbol for imprisonment?
Correct answer: A cell
A house
A lion
A tyrant
Q4.
What does Shelley use as a symbol for power?
A cage
Correct answer: A lion
A tiger
Wild beasts
Q5.
What does Shelley criticise in 'The Masque of Anarchy'?
Everyone in power
Freedom of the working classes
Correct answer: Mistreatment of the working classes
Our treatment of animals

5 Questions

Q1.
Why do we use embedded quotations?
Correct answer: They allow our writing to flow naturally
They make our writing look nice
They make writing harder
We don't need to use them
Q2.
Is this a good example of an embedded quotation: This can be seen in the quotation ‘Is this a dagger which I see before me’.
Correct answer: No
Yes
Q3.
Is this a good example of an embedded quotation: In the final stanzas, Shelley suggests the working classes are trapped ‘in a cell’.
No
Correct answer: Yes
Q4.
What does Shelley celebrate in 'The Masque of Anarchy'?
The mistreatment of the working classes
The oppression of the working classes
The working classes becoming lions
Correct answer: The working classes' quest for freedom
Q5.
What does Shelley educate us on in 'The Masque of Anarchy'?
Correct answer: The inequalities suffered by the working classes
The oppression suffered by those in power
The use of cells by those in power
The use of chains by those in power