Year 8

Gandhi: Reading and analysis of rhetoric for motivation

Year 8

Gandhi: Reading and analysis of rhetoric for motivation

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about Mohandas Gandhi, a peaceful protestor who believed all living things should be equal. We will think about how his reputation as a peacemaker is emphasised within his speech and how this may have influenced his audience. We will explore how Gandhi used the leading principles of Ahimsa to deliver his incredible Quit India speech, and how his use of language changed Indian history.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Churchill uses _________ language of an appendix to highlight the impossible situation the British forces faced.
Collective
Correct answer: Figurative
Imperative
Vivid
Q2.
Churchill says that the _____ of the British Army were at Dunkirk during the week of the evacuation.
Body
Correct answer: Core
Heart
Limbs
Q3.
Patriotic means:
devotion to the war
devotion to your cat
Correct answer: devotion to your country
devotion to your Prime Minister
Q4.
Prosaic means if something is:
Unimaginative or uninteresting
Unimaginative or unnecessary
Correct answer: Unimaginative or unoriginal
Unimaginative or untold
Q5.
Churchill pays tribute to the British troops by saying that they are superior to (select two answers):
Knights of the Lost Ark
Correct answer: Knights of the Round Table
Correct answer: The Crusaders
The Rangers
Q6.
In the closing of his speech, Churchill uses this repeatedly to reinforce a high level of morale:
Alliteration
Correct answer: Anaphora
Epiphany
Epiphora

5 Questions

Q1.
To empower means (select two answers):
Correct answer: to give someone the power to do something
Correct answer: to make someone feel confident and stronger
to make someone feel weak
to make someone think about their actions
Q2.
The name Mahatma means:
Great and peaceful
Great heart
Great one
Correct answer: Great soul
Q3.
Gandhi believed in:
Correct answer: Peaceful protest
Peaceful sounds
Peaceful words
Peaceful writing
Q4.
His Quit India speech left those that listened feeling:
Accomplished
Angry
Correct answer: Empowered
Provoked
Q5.
Gandhi's famous 'Quit India' speech demanded:
a British withdrawal
a furious British withdrawal
a quick British withdrawal
Correct answer: an orderly British withdrawal