Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identifying and exploring complex ideas in a text

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and explore complex ideas in a text.

      Key learning points

      1. Before reading, it can be useful to consider the purpose, form and audience of a text.
      2. Identifying complex ideas in a text can help deepen your understanding.
      3. 'Big ideas' include: representation, attitudes and values and historical perspectives.
      4. Considering how texts challenge or conform to stereotypes and dominant narratives can create sophisticated statements.

      Keywords

      • Societal - refers to anything related to society, including behaviours, attitudes and expectations

      • Stereotype - a simplified belief, view or representation of a group of people

      • Conform - to behave or think in a way that is socially acceptable

      • Dominant - the most widely accepted or prevailing (idea or concept)

      • Narrative - a story or account of events, often shaping how people perceive history or society

      Common misconception

      Historical texts only portray stereotypical representations of women.

      Even though societal expectations and stereotypes exist, this does not mean that all people conform to these standards - even in the past!

      Teacher tip

      There is an excellent video on the FURD website that presents the history and voices of women's football. You may wish to share this with your class.

      Equipment

      You will need access to the article - 'Stoppage Time: Sheffield Women's Football Herstory' available from the FURD website.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these texts would not be considered non-fiction?

      Correct answer: novel
      website
      biography
      newspaper article
      diary

      Q2.
      Which of the following would not be included in a non-fiction text?

      opinions
      facts
      statistics
      Correct answer: characters

      Q3.
      Which reading skill can be used before you begin reading a text?

      inference
      analysis
      Correct answer: prediction
      skimming

      Q4.
      Which word beginning with 's' can be described as: 'a simplified belief, view or representation of a group of people'?

      Correct Answer: stereotype, stereotypical

      Q5.
      Who is the likely audience for a non-fiction text titled: 'Climate Change: A Guide for Young Activists'?

      toddlers and young children
      university professors specialising in environmental science
      Correct answer: young individuals interested in environmental activism
      retired individuals looking for leisure reading

      Q6.
      What is the purpose of a speech titled: 'Breaking Stereotypes in Modern Society'?

      To entertain listeners with personal anecdotes and jokes.
      Correct answer: To inform listeners about the detrimental effects of stereotypes on society.
      Correct answer: To persuade listeners to challenge and dismantle stereotypes in their own lives.
      To describe fictional characters and their experiences with stereotypes.

      6 Questions

      Q1.
      What were the two main purposes of women playing football during World War I in Sheffield, according to the 'Stoppage Time' article?

      Correct answer: to raise money for the war effort
      Correct answer: to entertain soldiers
      to challenge gender norms
      to promote women's rights

      Q2.
      Which answer best describes the word 'conform'?

      anything related to society, including behaviours, attitudes and expectations
      a simplified belief, view or representation of a group of people
      Correct answer: to behave or think in a way that is socially acceptable
      the most widely accepted or prevailing (idea or concept)

      Q3.
      Which answer best describes the purpose of the article 'Stoppage Time'?

      to entertain using anecdotes and fictional characters
      Correct answer: to inform the audience about the relatively unknown history of women’s football
      to advise and explain how people can become professional footballers

      Q4.
      Complete this sentence: in the 'Stoppage Time' article, the representation of women in football's history __________ the dominant narratives of the sport.

      Correct answer: challenges
      supports
      contradicts
      denotes

      Q5.
      With reference to the article 'Stoppage Time, what does the term "herstory" imply in the context of the title?

      Correct answer: It refers to history written from a feminist or woman's perspective.
      It denotes a fictional account of historical events.
      It signifies a chronological timeline of football history.
      It highlights the achievements of male football players.

      Q6.
      Which of these useful concepts can be used to explore a texts 'big ideas'?

      Correct answer: representation
      Correct answer: attitudes and values
      Correct answer: historical perspectives
      language devices

      To help you plan your 9 English lesson on: Identifying and exploring complex ideas in a text, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...