Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Persuasive writing: using credible and effective rhetorical devices

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create credible and effective rhetorical devices.

      Key learning points

      1. Statistics and facts can be used to make your speeches sound authoritative.
      2. Statistics and facts need to be realistic in order to add credibility to your writing.
      3. Statistics should not be overused or they risk losing their impact.
      4. Creating and using experts in your persuasive writing can add interest and help to support your argument.
      5. Using both direct and indirect quotations can help to develop your argument.

      Keywords

      • Credible - to be believable, trustworthy and reliable

      • Authoritative - having reliable knowledge or expertise which makes you appear trustworthy and believable

      • Illustrate - to clarify or support a presented argument

      • Realistic - accurate and truthful

      Common misconception

      When writing persuasively you should use as many rhetorical devices as possible.

      Whilst using rhetorical devices is a great way to engage your audience, they need to be used sparingly and crafted carefully to ensure they don't lose their impact.

      Teacher tip

      You may wish to give your pupils some time to find their own expert quotations or provide them with some. They can then be adapted and used for future transactional pieces of writing.

      Equipment

      You will need access to a copy of Emma Watson's 'HeForShe' speech, published by UN Women, 2014

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is an important aspect when expressing a viewpoint in persuasive writing?

      using a passive tone
      Correct answer: establishing rapport with the audience
      ignoring the audience's perspective
      using complex language to impress the audience

      Q2.
      Which of the following is a characteristic of an effective anecdote?

      being lengthy and detailed
      having no connection to the main theme
      being boring and uninteresting
      Correct answer: linking to the central theme and illustrating the issue

      Q3.
      Which answer presents the most effective way to create an inclusive tone?

      repeatedly using direct address and the pronoun "you"
      using confrontational language
      Correct answer: using pronouns like "we" and "us"
      using words that provoke strong emotions like anger

      Q4.
      Which of these sentence types is usually posed as a question?

      declarative
      Correct answer: interrogative
      imperative

      Q5.
      Which of these sentences would be considered an imperative sentence?

      Are you going to take action?
      Correct answer: Take action now!
      For change to happen, action is needed.

      Q6.
      Which of the following statements about the tone of persuasive writing is accurate?

      A confrontational tone is always the most effective.
      A passive tone is the best way to engage the audience.
      Using humour can be engaging, but it should never be used in serious topics.
      Correct answer: Creating a convincing and inclusive tone is much more effective.

      6 Questions

      Q1.
      Which of these should a fact or statistic not be:

      realistic
      Correct answer: exaggerated
      credible
      probable

      Q2.
      Which word beginning with 'c' means to be believable, trustworthy and reliable?

      Correct Answer: credible, credibility

      Q3.
      Which of these is the most realistic and credible use of statistics?

      Correct answer: Women make up 15% of the RAF.
      The gender pay gap has increased by 10,000%.
      This week 6000 young women were denied access to social gaming circles.
      2 million women have signed up to join the British Army this year.

      Q4.
      'Uses own words to paraphrase or express ideas from another source.' What type of quotation is being described here?

      Correct Answer: indirect, indirect quotation , an indirect quote, an indirect quotation , indirect quote

      Q5.
      Which of these answers is an example of a direct quotation?

      Dr. Butterworth suggests that only 24% percent of STEM graduates are women.
      Like Emma Watson, I too am highlighting the importance of unity and solidarity.
      Correct answer: As Emmeline Pankhurst surmises: "women are human beings".

      Q6.
      When writing persuasively, it can be effective to create an authoritative tone. Which definition best matches the word 'authoritative'?

      warm and inviting in tone
      Correct answer: commanding or confident in manner
      uncertain or hesitant in approach
      humorous or lighthearted in style

      To help you plan your 9 English lesson on: Persuasive writing: using credible and effective rhetorical devices, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...