Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Discussing historical and societal attitudes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore and discuss historical and societal attitudes effectively.

      Key learning points

      1. There were societal expectations placed on women’s behaviour in the 18th century.
      2. The ‘Spectator’ article reveals the dominant attitudes towards women and how they were objectified.
      3. Effective discussions will take turns, develop ideas, use evidence and respond to the other speaker.

      Keywords

      • Objectify - to treat someone like a thing or object, instead of a person

      • Derogatory - a disrespectful or belittling attitude towards someone or something

      • Witty - clever and amusing

      • Idealistic - to view something with unrealistic perfectionism

      • Inferior - lower in rank or status

      Common misconception

      That discussions are just 'chats' and aren't that important.

      Think about all of the times you may need to use your verbal skills e.g. an interview or presentation. Being able to articulate yourself well verbally is an important skill to have.

      Teacher tip

      Learning cycle 2 can be completed as a written task, if discussion is not a viable option.

      Equipment

      You will need a copy of 'The Spectator' article, which can be found in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these answers is false with regards to the following statement: non-fiction texts ...

      use literary devices such as metaphors and similes
      Correct answer: are based on fictional events and characters
      include speeches, articles and letters
      are about real life people and events

      Q2.
      Match the words to the correct definitions.

      Correct Answer:expectations,are what people believe should happen or the way things should be
      Correct Answer:dominant,the most widely accepted or prevailing idea or concept
      Correct Answer:societal,anything related to society, including beliefs, customs and behaviors
      Correct Answer:stereotype,a simplified belief, view or representation of a group of people

      Q3.
      What word beginning with 'C' means to 'behave or think in a socially acceptable way'?

      Correct Answer: conform, conforming, conformity

      Q4.
      Which statement reflects societal attitudes towards marriage in the 18th and 19th centuries?

      Marriage was solely based on love and romance.
      Marriage was considered optional and unnecessary.
      Correct answer: Marriage was often seen as a means of financial stability and social acceptance.
      Marriage was disregarded by society.

      Q5.
      What does the phrase "a good understanding without being a wit" suggest about societal expectations?

      Women should be witty and humorous.
      Women should be reserved and quiet.
      Correct answer: Women should have some intelligence, but not be overly witty.
      Women should have no understanding of wit.

      Q6.
      What does the description “polite and delicate of speech, her temper humane and tender” suggest about the expectations of women?

      Women were expected to be assertive and outspoken.
      Women were viewed as intellectually superior to men.
      Correct answer: Women were expected to conform to traditional notions of femininity.
      Women were encouraged to pursue careers and financial independence.

      6 Questions

      Q1.
      Which of these adjectives would you not use to describe the societal expectations of women’s behaviour in the 18th century?

      polite
      Correct answer: assertive
      innocent
      Correct answer: witty
      passive

      Q2.
      What does it mean to "objectify" someone?

      to treat someone with respect
      Correct answer: to treat someone like a thing or object, instead of a person
      to view someone realistically

      Q3.
      Which phrase from 'The Spectator' reveals how the writer views women?

      "charismatic personalities"
      Correct answer: "thoughtless creatures"
      "respectful beings"
      "intellectually stimulating"

      Q4.
      What do words like "charming virgin", "chastity," and "innocence" reveal about the attitudes towards women in the 18th century?

      They were judged based on their intelligence.
      Correct answer: There were high expectations that behaviour should be a certain way.
      They were seen as equals to men.
      They were valued for their accomplishments.

      Q5.
      An effective discussion involves ...

      Correct answer: taking turns.
      Correct answer: providing evidence.
      interrupting.
      Correct answer: responding to the other speaker.
      disagreeing for the sake of it.

      Q6.
      Which word beginning with 'D' describes a disrespectful or belittling attitude towards someone or something?

      Correct Answer: derogatory

      To help you plan your 9 English lesson on: Discussing historical and societal attitudes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...