Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing a viewpoint using structural features

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use structural features to develop my ideas and create an interesting speech.

      Key learning points

      1. It is important to consider the overall structure of your writing.
      2. Creating a specific focus for each section of your writing can help develop your viewpoint.
      3. You should consider the order of your writing to ensure it is engaging.
      4. Anaphora and epistrophe both use repetition and can be used to reinforce key ideas and create an urgent tone.

      Keywords

      • Cohesion - refers to writing where all of the separate parts are clearly connected and well structured

      • Emotive - if something is emotive it provokes intense feelings or emotions

      • Rapport - to create a connection or bond

      • Credible - trustworthy and believable

      • Hyperbolic - something is exaggerated to make a point

      Common misconception

      In persuasive writing, I just need to include a range of rhetorical devices and sophisticated vocabulary.

      Whilst it is important to use rhetorical devices and choose interesting language, you must also consider the structure of your writing. This ensures that your argument has a clear progression and your message doesn't get lost.

      Teacher tip

      When completing Task A, you can ask pupils to cut up the model and then rearrange the sections. It can make the task more visual and help pupils see the overall structure.

      Equipment

      You will need access to the "Girls can be gamers too!" models, which can be found in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these would not be considered a purpose of persuasive writing?

      create awareness of an issue
      Correct answer: to develop a character and setting
      put forward a personal viewpoint
      inspire an audience to take action
      convince an audience

      Q2.
      Which of these tonal words could be considered the best way to engage or persuade an audience?

      confrontational
      Correct answer: urgent
      Correct answer: inclusive
      aggressive
      Correct answer: convincing

      Q3.
      Which word can be described as: 'to create a bond or connection'?

      cohesive
      Correct answer: rapport
      credible
      authoritative

      Q4.
      Match the sentence type to the correct example.

      Correct Answer:interrogative,Are you aware of the vital role women play in STEM?

      Are you aware of the vital role women play in STEM?

      Correct Answer:imperative,Support women in STEM!

      Support women in STEM!

      Correct Answer:declarative,Women excel in STEM, driving innovation and progress

      Women excel in STEM, driving innovation and progress

      Q5.
      Which word beginning with 'A' describes a short, interesting story?

      Correct Answer: anecdote, an anecdote

      Q6.
      When creating experts and statistics to use in your writing, they must be...

      exaggerated
      Correct answer: credible
      Correct answer: probable
      Correct answer: realistic

      6 Questions

      Q1.
      What does the term "emotive" mean in the context of writing?

      exaggerated to make a point
      Correct answer: provoking intense feelings or emotions
      trustworthy and believable
      to create a bond or connection

      Q2.
      Which two sentence starters would be the most useful to begin an anecdote?

      Correct answer: Imagine this ...
      Dr. X at the University of ...
      Reflect and consider …
      Correct answer: Here I am ...

      Q3.
      Which word beginning with 'C' describes a piece of writing where all of the parts are clearly connected and well structured?

      Correct Answer: cohesive, cohesive

      Q4.
      Both anaphora and epistrophe use ...

      simile.
      metaphor.
      alliteration.
      Correct answer: repetition.

      Q5.
      This is taken from Shakespeare's 'The Merchant of Venice': "I'll have my bond; speak not against my bond: I have sworn an oath that I will have my bond.” Which rhetorical device is being used?

      anaphora
      rule of three
      Correct answer: epistrophe
      rhetorical question

      Q6.
      Which rhetorical device involves the repetition of words or phrases at the start of successive clauses?

      Correct Answer: anaphora

      To help you plan your 9 English lesson on: Developing a viewpoint using structural features, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...