Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading and forming opinions on a 19th century text

      Lesson details

      Learning outcome

      I can decode a 19th century text and form my own opinions in a discussion.

      Key learning points

      1. ‘Around the World in 72 Days’ is an example of a travelogue.
      2. Nellie Bly challenges societal expectations of women in the 19th century.
      3. Opinions should be informed by available information or evidence.
      4. Effective discussions will involve taking turns, developing ideas, using evidence and responding to other speakers.

      Keywords

      • Deduce - to reach a conclusion or form an opinion based on available information or evidence

      • Elixir - a magical or medicinal potion, often used metaphorically to describe something highly desirable or life-changing

      • Visionary - a person with original ideas about what the future will or could be like

      • Timidly - to behave with a lack of courage or confidence or act to shy

      • Informed - to use evidence and available information to create an opinion

      Common misconception

      Opinions are just what you think and don't need to be informed by anything.

      Opinions should be informed by available information or evidence. For example: prior knowledge, contextual information and the writer's language choices, can all help to create informed opinions.

      Teacher tip

      Task B can be completed as a written task, if discussion is not a viable option.

      Equipment

      You will need a copy of the extract 'Around the World in 72 Days', by Nellie Bly available in the additional materials.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following best describes a travelogue?

      A detailed map created to tell a story.
      A scientific report on the climate and geography of a particular region.
      Correct answer: An account of someone's experiences and observations while travelling.
      A fictional story set in a distant land with imaginary characters and events.

      Q2.
      If a text was published in 1890, what century is it from?

      17th
      18th
      Correct answer: 19th
      20th

      Q3.
      Which of these words does not link to the stereotypical view of women and femininity in the 18th and 19th centuries?

      kind
      gentle
      quiet
      polite
      Correct answer: aggressive

      Q4.
      What does it mean to 'conform'?

      to have the most power or influence in a situation
      Correct answer: to behave or think in a socially acceptable way
      a simplified belief about a group of people

      Q5.
      Which word beginning with 's' can be described as 'a simplified belief about a group of people'?

      Correct Answer: stereotype, stereotypical

      Q6.
      Which sentence best describes the societal expectations of women in the 19th century?

      Women were expected to pursue higher education and professional careers.
      Correct answer: Women were primarily expected to focus on domestic and care-giving roles.
      Women were encouraged to participate in political leadership and public debates.
      Women were considered equal partners in all aspects of economic and social life.

      6 Questions

      Q1.
      Nellie Bly's book 'Around the World in 72 Days' was published in which century?

      16th
      17th
      18th
      Correct answer: 19th
      20th

      Q2.
      The starting sentence of 'Around the World in 72 Days' is "What gave me the idea?". Which language device is Bly using to hook her reader in?

      statistics
      a direct address
      a simile
      Correct answer: a rhetorical question

      Q3.
      Which definition best describes the word 'elixir'?

      Correct answer: a magical or medicinal potion
      a person with original ideas about what the future will or could be like
      a conclusion based on information
      a person who is shy or timid

      Q4.
      Which word beginning with 'i' can be used to describe an opinion that is based on evidence and available information?

      Correct Answer: informed

      Q5.
      Why does Nellie Bly describe her idea to travel around the world in less than 80 days as “wild and visionary”?

      It was a well-established tradition.
      Correct answer: It was unconventional and ambitious, especially for a woman at that time.
      It was a simple and recognisable plan.
      It was a repetitive task.

      Q6.
      How did societal views on women in the 19th century influence the editor’s initial decision about Bly’s journey in 'Around the World in 72 Days'?

      They believed women were more capable than men.
      Correct answer: They thought only men could handle such a trip.
      They wanted to prove that women were equal to men.
      They had no influence at all.

      To help you plan your 9 English lesson on: Reading and forming opinions on a 19th century text, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...