Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Electrical appliances

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify, name and group common appliances that run on electricity.

      Key learning points

      1. Electricity is an essential part of modern life.
      2. An electric appliance is a device that uses electricity to perform a function.
      3. The first electrical appliances, such as the iron, kettle and light bulb, were invented in the 1800s.
      4. Some electrical appliances use batteries and some are powered by mains electricity.
      5. Appliances can be compared and sorted into different groups.

      Keywords

      • Electricity - Electricity is needed for lighting, heating and making machines and appliances work.

      • Electrical - An object that is electrical needs electricity to function.

      • Appliance - An appliance is a device or piece of equipment designed to perform a specific task.

      • Group - To group things is to put similar things together.

      Common misconception

      Children may think that an appliance powered by batteries is not an electrical appliance as it is not 'plugged in' for use.

      Ensure opportunities for children to consider a range of appliances and how they are powered by electricity to perform a function.

      Teacher tip

      Encourage children to notice that electricity can be provided by batteries and not just from mains power.

      Equipment

      None essential but images of and access to a range of electrical appliances would be useful.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Wood, plastic and metal are all types of .

      Correct Answer: Materials, materials

      Q2.
      Which of these is not a material?

      plastic
      Correct answer: table
      wood
      metal

      Q3.
      Which of these has the wrong material label?

      wood
      Correct answer: glass
      water
      rock

      Q4.
      Which of these objects are made from metal?

      Correct answer: jewellery
      drinking glass
      Correct answer: saucepan
      chair

      Q5.
      Which of these is not a type of metal?

      Correct answer: iron
      wood
      plastic
      Correct answer: aluminium

      Q6.
      What do we mean by 'the properties' of a material?

      where it comes from
      Correct answer: how it behaves and what it can do
      how expensive it is

      6 Questions

      Q1.
      What is the name for a device or piece of equipment designed to perform a particular function (job)?

      toy
      organisation
      group
      Correct answer: appliance

      Q2.
      Which of these are examples of why electricity is essential in our lives?

      Correct answer: it allows us to heat and light buildings
      it provides our bodies with fuel
      Correct answer: it powers our machines and appliances
      it reduces friction between surfaces

      Q3.
      Which of these is a way of providing electricity to appliances?

      sound
      Correct answer: batteries
      Correct answer: mains electricity with a plug
      stretched elastic bands

      Q4.
      If you sorted these items, which of them would go into the group called “electrical appliances”?

      Correct answer: food blender
      reflective jacket
      Correct answer: digital scales
      Correct answer: kettle

      Q5.
      Which of these are possible groups for electrical appliances?

      natural and made by humans
      living and non-living
      Correct answer: battery and mains

      Q6.
      When were the first electrical appliances invented?

      Correct answer: in the 1800s
      in the 1980s
      in the time when people lived in caves

      To help you plan your 4 science lesson on: Electrical appliances, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...