Metals and non-metals

Describe the common properties of metals and non-metals and how different uses relate to their properties.

Metals and non-metals

Describe the common properties of metals and non-metals and how different uses relate to their properties.

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Describe some properties of metals and explain how these relate to their uses
  2. Describe some properties of non-metals and explain how these relate to their uses

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
What do we call the physical and chemical characteristics of a substance?
Correct Answer: properties, property
Q2.
An element is a chemical that …
can be separated into two different chemicals.
contains a metal.
Correct answer: contains only one type of atom.
melts at room temperature.
Q3.
There are ______ groups in the periodic table.
Correct answer: eight
five
seven
six
Q4.
In the modern periodic table, elements are arranged in order of their _______ numbers.
Correct answer: atomic
group
mass
periodic
Q5.
Which two elements are metals?
carbon
chlorine
Correct answer: iron
oxygen
Correct answer: sodium
Q6.
Elements with similar properties are found in the same ...
family.
Correct answer: group.
period.
team.

6 Questions

Q1.
Where are metals found in the periodic table?
the bottom rows
Correct answer: the left columns
the right columns
the top rows
Q2.
The temperature at which a substance changes from a liquid to a gas is called the ...
Correct answer: boiling point.
condensation point
evaporation point.
freezing point.
melting point.
Q3.
A material that allows heat and electricity to pass through it is called a .
Correct Answer: conductor
Q4.
Select two properties of non-metals.
Correct answer: brittle
high boiling point
Correct answer: low melting points
malleable
sonorous
Q5.
Select the two properties that makes metals suitable for making electrical cables.
Correct answer: conducts electricity
Correct answer: ductile
high melting point
malleable
sonorous
Q6.
Match the metal property to its use.
Correct Answer:shiny,mirror

mirror

Correct Answer:sonorous,cymbal

cymbal

Correct Answer:conducts electricity,lightning rod

lightning rod

Correct Answer:strong,axe head

axe head

Correct Answer:conducts heat,radiator or heater

radiator or heater

Lesson appears in

UnitScience / Atoms and the periodic table

Science