Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Art can change the world: text based art

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a slogan-based artwork to influence change.

      Key learning points

      1. Artists can influence change through creating artworks related to causes.
      2. Artists make artworks about causes for many reasons, including to bring joy and raise awareness.
      3. Slogans are effective ways for artists to communicate their message about a cause.
      4. Block lettering is a style of text that can have great impact on the viewer as it is clear and easy to read.

      Keywords

      • Cause - a belief, goal, or movement that someone cares about deeply and is willing to support and defend

      • Slogan - a short and catchy phrase that can promote an idea, message or product

      • Block lettering - a style of text where each letter is written separately and clearly using the capital letters of the alphabet

      Common misconception

      All artworks about causes are created to warn audiences.

      There are many reasons why artists make artworks about causes including to bring joy, to celebrate and to inspire hope.

      Teacher tip

      Adapt the different causes to your school and community context.

      Equipment

      Drawing materials, paper, paint.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are the different ways in which artists use materials and media called?

      elements
      Correct answer: techniques
      mediums
      disciplines

      Q2.
      What is an artist's personal experiences and opinions called?

      perspective
      reference
      Correct answer: viewpoint
      reflections

      Q3.
      Artists choose different techniques to express their viewpoints in ways.

      similar
      interesting
      Correct answer: unique
      consistent

      Q4.
      What is the name given to an exact or very close copy of an object or artwork?

      Correct Answer: replica, Replica, replicas, Replicas

      Q5.
      Artists often explore their feelings and experiences and meaning.

      Correct Answer: communicate, Communicate

      Q6.
      What is the subject of an artwork?

      the artist's personal style or technique
      the emotional response of the viewer
      Correct answer: the focus, topic or image of an artwork
      the materials used to create the artwork

      5 Questions

      Q1.
      Artists can influence , through creating artworks about causes they feel passionate about.

      Correct Answer: change, Change

      Q2.
      What is the correct term for a belief, goal, or movement that someone cares about deeply and is willing to support and defend?

      Correct Answer: cause, Cause

      Q3.
      What is a slogan?

      a detailed description
      Correct answer: a memorable phrase
      a factual statement
      a person's opinion

      Q4.
      'Artworks about causes are always created to warn audiences.'

      True
      Correct answer: False

      Q5.
      What is the style of text where each letter is written separately and clearly using capitalisation called?

      Correct Answer: block lettering, block letters

      To help you plan your 7 art and design lesson on: Art can change the world: text based art, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...