Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Artists that print from objects

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the benefits of printmaking and experiment with different techniques to create unique textures

      Key learning points

      1. Printing allows artists to create multiple copies of an artwork, making it accessible and affordable
      2. Printing techniques create unique textures that are difficult to achieve through other media
      3. Artists use traditional printing techniques to connect with the past while adding their own style

      Keywords

      • Printmaking - the process of making a work of art by making or taking the impression of one surface onto another.

      • Texture - how something feels when it is touched or how it looks like it would feel when touched

      Common misconception

      Printmaking is only about making copies, not about creativity.

      Printmaking is a form of artistic expression, artists can use printmaking to create unique, creative works where textures, colours, and styles can vary greatly.

      Teacher tip

      This lesson could be adapted to your local context with consideration of the objects students use to print from.

      Equipment

      Printing ink, thin paper, acateate, roller. Objects to print: these should be thin and textured such as paper streamers, flowers, leaves or lace.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is printmaking used for?

      Making sculptures
      Correct answer: Making many copies of an image
      Painting on a canvas
      Drawing with pencils

      Q2.
      Which printmaking method uses a mesh screen and a stencil?

      Correct answer: Screen printing
      Etching
      Painting
      Woodcut

      Q3.
      Which type of print is one-of-a-kind and cannot be exactly replicated?

      Correct answer: Monoprint
      Linocut
      Drypoint
      Collagraph

      Q4.
      Match the printmaking technique with the description

      Correct Answer:Relief printing,Ink is rolled onto the raised surface of a carved block

      Ink is rolled onto the raised surface of a carved block

      Correct Answer:Etching,Acid is used to carve a design into a metal plate

      Acid is used to carve a design into a metal plate

      Correct Answer:Screen printing,Ink is pushed through a stencil on a mesh screen

      Ink is pushed through a stencil on a mesh screen

      Correct Answer:Monoprint,A one-of-a-kind print made with ink on a smooth surface

      A one-of-a-kind print made with ink on a smooth surface

      Correct Answer:Collagraph,Textured materials are glued to a plate and inked

      Textured materials are glued to a plate and inked

      Q5.
      Printmaking can be highly {}, allowing artists to experiment with various techniques, materials and colour combinations.

      Correct Answer: creative, expressive, innovative, artistic

      Q6.
      What is it called when an artist creates a print by directly using objects like leaves, fabric, or found materials?

      Object printing
      Collagraph printing
      Correct answer: Monotype printing
      Lithography

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are techniques used in printmaking?

      Correct answer: Lino printing
      Correct answer: Monoprinting
      Correct answer: Screen printing
      Inkjet printing
      Correct answer: Collograph printing

      Q2.
      Printmaking is the process of making a work of art by transferring the impression of one surface onto ...

      Correct Answer: paper, canvas, fabric, wood

      Q3.
      Match the statement about printmaking to its correct explanation.

      Correct Answer:Printing creates multiple copies,Artwork can reach more people

      Artwork can reach more people

      Correct Answer:Printmaking makes art accessible,Makes art more affordable and available to a wider audience

      Makes art more affordable and available to a wider audience

      Correct Answer:Printmaking encourages experimentation,Artists can try new techniques and materials

      Artists can try new techniques and materials

      Correct Answer:Printmaking sparks creativity,Artists create unique pieces using different methods

      Artists create unique pieces using different methods

      Q4.
      Printmaking is a form of artistic expression that allows artists to create unique, creative works. Which of the following best describes printmaking?

      It is only about making copies of artwork
      Correct answer: It focuses on creativity with varying textures, colours and styles
      It is limited to using just one technique
      It is not a form of artistic expression

      Q5.
      Texture is how something feels when it is touched or how it looks like it would feel when {}

      Correct Answer: touched, experienced, felt

      Q6.
      Which of the following best describes Relief Printing?

      Correct answer: Creates raised designs on paper using ink
      Uses acid to carve detailed textures into a plate
      Transfers ink through a mesh stencil
      Produces one-of-a-kind textures by painting or drawing on a surface

      To help you plan your 8 art and design lesson on: Artists that print from objects, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...