Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What happens after a general election?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what happens after a general election and describe what majority, minority and coalition governments are.

      Key learning points

      1. A general election in the UK is when MPs are voted for by people in their constituency.
      2. After a general election, the Prime Minister is accepted by the monarch and is invited to make a government.
      3. Governments may be run with a majority, minority or coalition.

      Keywords

      • Election - when people vote to choose their leaders or representatives

      • Prime Minister - the leader of the political party who is in power and head of the Government

      • Majority - holds more than half of the total seats in a legislative body, such as a Parliament

      • Coalition - a government formed jointly by more than one political party

      • Minority - a government formed by a political party that does not have an overall majority of MPs

      Common misconception

      The party that wins the most seats will form the Government and have all the power.

      If a party does not have the majority of seats (50%+1) in Parliament, they may not be able to form a government. They might have to form a formal coalition or a voting agreement with a smaller party to get the majority. Power may have to be shared.

      Teacher tip

      You, or members of the class, could act out some of the events that happen after a general election to encourage pupils to remember them before the ordering task in Learning Cycle 1.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does Parliament do?

      runs the country
      organises community events
      Correct answer: debates and makes laws

      Q2.
      What is a general election?

      a school council vote for pupil representatives
      a charity fundraiser for a local organisation
      Correct answer: a formal process for the electorate to choose their representative

      Q3.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:ballot box,where a voter puts their vote before it is counted

      where a voter puts their vote before it is counted

      Correct Answer:constituency,the specific area that is represented by each MP in Parliament

      the specific area that is represented by each MP in Parliament

      Correct Answer:Prime Minister,the leader of the political party who is in power

      the leader of the political party who is in power

      Q4.
      Who has the authority to govern the UK?

      the monarch
      the House of Lords
      Correct answer: the Government

      Q5.
      Parliament is made up of the House of Commons, the House of and the monarch.

      Correct Answer: Lords

      Q6.
      What is the main role of the Government?

      Correct answer: to run the country and enforce laws
      to debate and scrutinise laws
      to hold meetings with citizens

      6 Questions

      Q1.
      What happens during a general election in the UK?

      Correct answer: MPs are voted for by people in their constituency
      the monarch selects new MPs
      the Prime Minister decides who becomes MPs

      Q2.
      After a general election, the Prime Minister is accepted by the and is invited to make a government.

      Correct Answer: monarch

      Q3.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:Oath of Allegiance,a promise of loyalty to the monarch and UK laws by MPs and Lords

      a promise of loyalty to the monarch and UK laws by MPs and Lords

      Correct Answer:minority,a government formed by a party that does not have 50% or more MP seats

      a government formed by a party that does not have 50% or more MP seats

      Correct Answer:majority,holds more than half of the total seats in a legislative body

      holds more than half of the total seats in a legislative body

      Q4.
      Governments may be run with a majority, minority or ...

      Correct Answer: coalition

      Q5.
      General elections happen at least every __________ years.

      two
      Correct answer: five
      eight
      ten

      Q6.
      What is the oath that MPs take during their swearing in called?

      Correct answer: the Oath of Allegiance
      the Oath of Affirmation
      the Oath of Agreement

      To help you plan your 8 citizenship lesson on: What happens after a general election?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...