Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What is the difference between democratic and non-democratic government?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what a democratic and non-democratic government is and describe the key differences between them.

      Key learning points

      1. Democratic governments have free, fair elections and citizen participation.
      2. Non-democratic governments limit political freedom and control powers.
      3. Democratic governments choose their leaders whereas non-democratic governments might not.

      Keywords

      • Democracy - a system of government in which citizens vote in regular, fair elections for representatives, who then make laws and decisions on their behalf

      • Government - the group of people with the authority to govern a country; in the UK, the Government is chosen and led by the Prime Minister (PM)

      Common misconception

      Non-democratic governments do not provide any rights or benefits to their people.

      Non-democratic governments might limit political freedom and participation. However, they may still provide rights and benefits to their people.

      Teacher tip

      Allow pupils to discuss and debate the advantages and disadvantages of democratic and non-democratic systems of government.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the Head of State in the United Kingdom?

      the Prime Minister
      the Mayor of London
      Correct answer: the monarch
      the Home Secretary

      Q2.
      Fill in the gap: Local democracy gives people the power to make decisions about their .

      Correct Answer: community, local area, area, region, constituency

      Q3.
      Match each political role to its function.

      Correct Answer:Member of Parliament (MP),represents a constituency and debates national laws

      represents a constituency and debates national laws

      Correct Answer:Councillor,makes decisions on local issues such as housing and transport

      makes decisions on local issues such as housing and transport

      Correct Answer:Prime Minister,leads the Government and makes national policies

      leads the Government and makes national policies

      Correct Answer:Speaker of the House,ensures debates in Parliament run fairly

      ensures debates in Parliament run fairly

      Q4.
      Which of these is a strength of the UK's democratic system?

      that everyone over 18 is required to vote
      the monarch makes all the political decisions
      Correct answer: citizens can participate in free and fair elections

      Q5.
      How can young people act democratically before they turn 18?

      by voting in general elections
      by running for election as an MP
      Correct answer: by signing petitions
      by passing laws in Parliament

      Q6.
      Fill in the gap: In the UK, laws are made in the House of Commons and the .

      Correct Answer: House of Lords

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:democracy,a system where the human rights of citizens are respected

      a system where the human rights of citizens are respected

      Correct Answer:dictatorship,a system where one leader or a small group, without opposition

      a system where one leader or a small group, without opposition

      Correct Answer:government,the group responsible for making and enforcing the laws of a country

      the group responsible for making and enforcing the laws of a country

      Q2.
      Fill in the gap: The distribution of responsibilities among different branches so no one person, or group of people, holds too much control is known as the .

      Correct Answer: separation of powers

      Q3.
      How might a non-democratic government limit political freedom?

      Correct answer: by controlling the media and restricting protests
      by allowing opposition parties to campaign
      by allowing citizens to criticise members of the Government
      by encouraging members of the public to gather in public

      Q4.
      How might elections in democratic and non-democratic countries differ?

      Correct answer: Elections in non-democratic countries may be controlled or unfair.
      Elections are not held in non-democratic countries.
      Voter turnout is always higher in democratic countries.
      Elections are always held online in democratic countries.

      Q5.
      In a democracy, what may happens if the Government becomes unpopular?

      The Government remains in power permanently.
      Correct answer: A new government is elected.
      The media stops reporting on all political stories.
      The military automatically takes control.

      Q6.
      Which of these is not a benefit of a multi-party system?

      It gives voters more choice.
      Iit helps to hold the Government accountable for their actions.
      It stops one party from having too much control.
      Correct answer: It always leads to a stable government.

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What is the difference between democratic and non-democratic government?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...