Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what a law is, the process laws go through to be made and evaluate the effectiveness of this process.

      Key learning points

      1. Laws are created within a three branch system.
      2. Separation of powers includes the three branches of the legislature, the executive and the judicary.
      3. Before a Bill becomes a law, it goes through many stages.
      4. There are advantages and disadvantages to these different stages.

      Keywords

      • Society - people living together in an ordered community

      • Parliament - the institution of government in the UK; it comprises of three parts: the House of Commons, the House of Lords and the monarch

      • Government - the group of people with the authority to govern a country; in the UK, the government is chosen and led by the Prime Minister (PM)

      • Bill - a proposed law under consideration by Parliament

      • Act of Parliament (Act) - a law that has been passed by Parliament

      Common misconception

      The Prime Minister alone makes all the laws.

      Laws are created by Parliament, this involves members of both the House of Commons and the House of Lords debating and voting on what they should look like.

      Teacher tip

      Use examples of recent Bills which have made their way through Parliament to make the process more relatable.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are laws?

      promises made by citizens
      Correct answer: rules that are used to order the way in which a society behaves
      rules which most of society has to follow

      Q2.
      What is the difference between a rule and a law?

      The consequences of breaking a rule are more severe than breaking a law.
      There is no difference between a rule and a law.
      Correct answer: Rules may change depending on the situation, laws apply to everyone equally.

      Q3.
      Who is the head of state of the UK?

      Correct answer: the monarch
      the Prime Minister
      the President

      Q4.
      At what age do you become criminally responsible for yourself in England?

      Correct Answer: 10, Ten, 10 years old, ten years old

      Q5.
      Match the chamber to who sits in it.

      Correct Answer:House of Commons,Members of Parliament (MPs)

      Members of Parliament (MPs)

      Correct Answer:House of Lords,Lords, Ladies or Peers

      Lords, Ladies or Peers

      Q6.
      Who is the head of the UK Government?

      Correct Answer: Prime Minister, PM, the Prime Minister, the PM

      6 Questions

      Q1.
      Which one of these is the odd one out?

      Correct answer: Black Paper
      Green Paper
      White Paper

      Q2.
      Who is involved in the final stage of lawmaking?

      the Prime Minister
      the House of Commons
      Correct answer: the monarch

      Q3.
      Match the branch to its role.

      Correct Answer:Legislative,Parliament; it creates laws

      Parliament; it creates laws

      Correct Answer:Executive,Prime Minister and Cabinet; they put laws into practice

      Prime Minister and Cabinet; they put laws into practice

      Correct Answer:Judiciary,judges; they interpret the law

      judges; they interpret the law

      Q4.
      Is this statement correct? The Prime Minister can create new laws on their own.

      Correct Answer: No, Not true, Incorrect, False, N

      Q5.
      Order these stages of the lawmaking process.

      1 - Green Paper
      2 - White Paper
      3 - First and Second Reading
      4 - Committee stage
      5 - Report stage
      6 - Third Reading
      7 - Royal Assent

      Q6.
      Which of these is a disadvantage of the process Bills go through to become laws?

      Correct answer: It can take a very long time.
      The process is too quick.
      The process allows too much public involvement.

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: How are laws made?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...