Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How does devolved government operate in the UK?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what devolution is and its role in the UK today.

      Key learning points

      1. Devolution is the transfer of powers from the UK government to regional government.
      2. Scotland, Wales and Northern Ireland have their own parliaments or assemblies.
      3. Devolution allows regions to make decisions on local issues such as health or education.
      4. Devolution is still evolving and powers continue to be devolved.

      Keywords

      • Centralisation - when the central government makes decisions on the majority of issues

      • Devolution - the transfer of political powers from a central government or parliament to a national, regional or local government or parliament

      • Devolved powers - issues or matters on which the devolved government or regional areas can decide

      • Reserved powers - issues or matters on which the UK government can decide

      Common misconception

      Devolution means that areas become independent.

      Devolution means powers are devolved but they are still part of the UK and Parliament still holds central power.

      Teacher tip

      If there are specific topics students are intersted in such as sport or health then you can look for examples of how devolution has impacted these areas.

      Equipment

      Pen, pencil, paper

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The group of people with the authority to govern a country. In the UK, the is chosen and led by the Prime Minister (PM).

      Correct Answer: government

      Q2.
      Who makes decisions in national government?

      Local councillors
      Correct answer: Government ministers
      The Lords

      Q3.
      Which is the best description of a 'policy'?

      a set of laws created by Parliament
      funds used to support ideas proposed by the public
      Correct answer: goals that governments may have to achieve to improve life for groups of people

      Q4.
      Which of the following are types of government in the UK?

      Correct answer: central
      Correct answer: national
      Correct answer: local
      Lords

      Q5.
      'Responsible for the security and welfare of the whole country. Sets laws and policies that apply to all of us' is a description of Local or Central government?

      Local
      Correct answer: Central

      Q6.
      The is made up of various ministers and led by the Prime Minister. It usually meets weekly at Whitehall in London.

      Correct Answer: Cabinet, cabinet

      5 Questions

      Q1.
      Match the term to the definition.

      Correct Answer:Devolution,transfer of some powers from the UK government to regional governments

      transfer of some powers from the UK government to regional governments

      Correct Answer:Centralisation,when the government decides on the majority of topics

      when the government decides on the majority of topics

      Correct Answer:Devolved powers,topics on which the devolved governments can make decisions

      topics on which the devolved governments can make decisions

      Correct Answer:Reserved powers,topics on which the UK government retains control

      topics on which the UK government retains control

      Q2.
      Match the parliament or assembly to their location.

      Correct Answer:Wales,Senedd

      Senedd

      Correct Answer:Scotland,Holyrood

      Holyrood

      Correct Answer:Northern Ireland,Stormont

      Stormont

      Q3.
      Which of the following is an example of a reserved power in the UK?

      Correct answer: deciding on national defence policy
      running local hospitals
      setting the school curriculum in Wales

      Q4.
      Which of the following are examples of devolved powers in the UK?

      deciding on national defence policy
      setting immigration laws for the UK
      Correct answer: managing local police forces in Scotland
      Correct answer: education and health decisions in Wales

      Q5.
      Devolution is still evolving, and more are expected to be transferred to the devolved governments over time.

      Correct Answer: powers

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: How does devolved government operate in the UK?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...