New
New
Year 10
OCR
Higher

The human circulatory system

I can explain the role of the circulatory system in supplying every living cell in the human body with the substances it needs to stay alive.

New
New
Year 10
OCR
Higher

The human circulatory system

I can explain the role of the circulatory system in supplying every living cell in the human body with the substances it needs to stay alive.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Humans are multicellular organisms; the human body is made up of millions of living cells.
  2. Every cell must be supplied with substances for respiration, growth and repair; waste products must be removed.
  3. The circulatory system transports substances between cells and the gas exchange, digestive and excretory systems.
  4. The circulatory system is made up of the heart, blood vessels and blood.

Common misconception

Nutrients and waste are either not produced, or not by every cell, with misconceptions about where these substances come from or go to and what the roles of the various systems are as a result.

Key nutrients and waste products are dealt with individually and related to the relevant body systems. These ideas are focused on in main and check tasks.

Keywords

  • Multicellular - An organism containing many cells.

  • Nutrients - A substance that provides essential substances for energy, growth or repair.

  • Waste - Products that are no longer required by cells.

  • Circulatory system - The system which transports nutrients and waste around the body.

Use a 3D model torso to show the different organs and systems and how they relate to one another. Take your time over the first part of the lesson to ensure understanding is complete, accurate and sufficiently detailed.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which best describes living organisms?
they contain cells
Correct answer: they are made of cells
Q2.
What is an organ?
A group of similar cells.
A group of organs.
A group of different cells.
Correct answer: A group of different tissues.
Q3.
What is blood transported around the body in?
An image in a quiz
Correct Answer: blood vessels
Q4.
Which two gases are exchanged in the lungs?
An image in a quiz
oxygen and nitrogen
oxygen and carbon monoxide
carbon dioxide and nitrogen
Correct answer: carbon dioxide and oxygen
Q5.
What is the word summary of respiration?
water + oxygen → carbon dioxide + glucose
Correct answer: oxygen + glucose → carbon dioxide + water
carbon dioxide + glucose → oxygen + water
water + carbon dioxide → glucose + oxygen
Q6.
What gas do red blood cells transport?
Correct Answer: Oxygen

6 Questions

Q1.
True or false? Cells require nutrients.
Correct answer: true
false
Q2.
What waste product is produced by cells that is transported by the blood to the lungs for excretion?
Correct Answer: Carbon dioxide
Q3.
Which components make up the circulatory system?
muscles
Correct answer: blood vessels
lungs
Correct answer: blood
Correct answer: heart
Q4.
What is the function of the circulatory system?
An image in a quiz
make substances
Correct answer: transport substances
remove substances
Q5.
Match the component of blood to its function.
Correct Answer:red blood cells,carry oxygen

carry oxygen

Correct Answer:white blood cells,fight disease

fight disease

Correct Answer:plasma,the fluid that cells and nutrients and waste products are dissolved in

the fluid that cells and nutrients and waste products are dissolved in

Correct Answer:platelets,cause blood clotting and scab formation

cause blood clotting and scab formation

Q6.
Where in the body are waste products transported for removal?
heart
Correct answer: kidneys
stomach
Correct answer: lungs